Общински съветник: Столична община не е похарчила и лев за отчуждаване на терени за детски градини

Общински съветник: Столична община не е похарчила и лев за отчуждаване на т

Снимка: Столица.bg

През последните 5 години Столична община не е похарчила нито лев за отчуждаване на терени за озеленяване и за детски градини. Това съобщава общинският съветник от БСП Диана Тонова. Информацията е дошла от кмета на София Йорданка Фандъкова след питане от страна на социалистите.

Общинските съветници Диана Тонова и Иван Виделов поставиха въпрос относно размера на разходваните средства от СО за периода 2018-2022 г. за отчуждителни процедури на частни имоти с отреждане за озеленяване, улична и социална инфраструктура, както и разпределението им по видовете публични мероприятия.

"За пореден път стана ясно, че приоритетите на СО са само на хартия, а в действителност се реализират само проекти, от които може да се присвояват средства. Сред тях не са строителството на детски градини и запазването на зелената система на града. Всяка година алармираме, че се заделят пренебрежително малко средства за отчуждителни мероприятия. При бюджет от 1,8-1,9 милиарда лева, СО отделя средно по 8-9 милиона лева за тази дейност, от които нито един лев за терени за озеленяване и за социална инфраструктура", коментира Диана Тонова.

Заместник-председателят на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация добави, че стотици декари от зелената система на София са частна собственост.

"След решението на Конституционния съд, с което беше определен срокът за отчуждаване на 5 години, градът ни ще се изправи пред поредната вълна от застрояване, защото собствениците на имоти в зелени площи ще имат право да ги преотредят там, където ОУП позволява, респективно и да ги застроят. И това става възможно не поради съдебното решение, а поради безхаберието и обществено безотговорното поведение на управляващите общината, в лицето на ГЕРБ и присъдружните ѝ партии. Вече 15 години виждаме бездействие, ремонти на ремонтите, схеми, забатачване на всички сфери на стопанския и социалния живот в града", каза още Диана Тонова. 

Тя допълни, че по същия начин стои и въпросът с отчуждаването на терени за детски градини, при константната липса на около 10 000 места всяка година.

"За първи път през 2021-ва бяха предвидени за отчуждаване терени за изграждане на детски градини, за които трябваха около 40 милиона лева, а общо заделените средства за всички процедури бяха 8 милиона. Нито един от предвидените терени не беше отчужден. По думите на кмета Фандъкова, това ще се случи през настоящата година, в която обаче отново не се предвидени средства за това", обясни общинският съветник.

Диана Тонова припомни, че при предишно нейно питане е станал ясен още един факт. За 2020 и 2021 г. строежите на нови сгради за детски градини са финансирани само с държавни пари. Усвоените средства от капиталовата програма за двете години - общо в размер на около 31 милиона лева - са част от предоставените от държавата 65 милиона за изграждане на детски градини.

"Столична община строи детски градини бавно, скъпо и с чужди пари. А да не забравяме, че от април държавата покрива и таксите за детски градини. И какво излиза, всъщност? СО не отчуждава за строителство на нови детски градини, пристроява помещения към съществуващи такива с държавни пари, държавата покрива таксите за посещение на децата. За какво тогава ни е местната власт в София, в лицето на кмета Фандъкова?! 12 години управление - над 10 000 деца извън градините и нито един новопридобит имот. Това наследство много трудно ще бъде преодоляно. Сериозно предизвикателство пред следващото управление ще бъде и наследството от хиляди декари неотчуждени зелени площи. С всяка следваща година парите, които общината трябва да задели за тях ще растат стремглаво и върху тях съвсем законно ще изникнат поредните бетонни гиганти. Кой ще потърси сметка на управлението на кмета Фандъкова за това?" – допълва Диана Тонова.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 936 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1096 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right