Общински съветник в София предлага: От 2 години на 3 месеца да се съкрати срок за таралясници

Общински съветник в София предлага: От 2 години на 3 месеца да се съкрати с

Снимка: Фейсбук

Времето от 3 месеца, при стикирана кола, да се намали на месец за доброволно премахване

Незивисимият общински съветник в СОС Борис Бонев предлага да се намали един сроковете за премахването на старите и излезли от движение автомобили в София. Според него по сега действащата наредба, прекалено дълъг е срокът от 2 години от послединя технически преглед на автомобила. Предложението на Бонев е да стане 3 месеца от последния технически преглед.

Той вече е внесъл предложенията си за промяна в Наредбата в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи. С тях иска нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София.

"Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед", коментира Борис Бонев в  имейл до медиите.

Общинският съветник се аргументира с данни на СДВР, според които през последните 14 години броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%. Въпреки това, този ръст не е съпътстван нито с разширение на градските територии, нито със строителството на паркинги. 

Отдавна вече проблемът с паркирането не е само в центъра на града, а е доста сериозен и в жилищните квартали. Причината са автомобили, отдавна са излезли от употреба, заемат значителен брой места.

Борис Бонев предлага на компетентните министерства, да се съкрати и срокът за предизвестие за премахване на автомобили, излезли от употреба. В момента стикираните автомобил до 3 месеца трябва да бъдат премахнати доброволно. Този срок да стане месец. Общинският съветник е изпратил писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, за да подкрепи предложенията му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Топлофикация София въвежда услуга за преминаване към онлайн факту......

Топлофикация София въвежда нова функционалност на интернет страница си. Новата услуга позволява на клиент...

Прочети още keyboard_arrow_right