Общински съветник в София предлага: От 2 години на 3 месеца да се съкрати срок за таралясници

Общински съветник в София предлага: От 2 години на 3 месеца да се съкрати с

Снимка: Фейсбук

Времето от 3 месеца, при стикирана кола, да се намали на месец за доброволно премахване

Незивисимият общински съветник в СОС Борис Бонев предлага да се намали един сроковете за премахването на старите и излезли от движение автомобили в София. Според него по сега действащата наредба, прекалено дълъг е срокът от 2 години от послединя технически преглед на автомобила. Предложението на Бонев е да стане 3 месеца от последния технически преглед.

Той вече е внесъл предложенията си за промяна в Наредбата в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи. С тях иска нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София.

"Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед", коментира Борис Бонев в  имейл до медиите.

Общинският съветник се аргументира с данни на СДВР, според които през последните 14 години броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%. Въпреки това, този ръст не е съпътстван нито с разширение на градските територии, нито със строителството на паркинги. 

Отдавна вече проблемът с паркирането не е само в центъра на града, а е доста сериозен и в жилищните квартали. Причината са автомобили, отдавна са излезли от употреба, заемат значителен брой места.

Борис Бонев предлага на компетентните министерства, да се съкрати и срокът за предизвестие за премахване на автомобили, излезли от употреба. В момента стикираните автомобил до 3 месеца трябва да бъдат премахнати доброволно. Този срок да стане месец. Общинският съветник е изпратил писмо до кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, за да подкрепи предложенията му.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right