Общински съветник в СОС: Образованието закъсня с десетина години

международно оценяване на PISA

Снимка: Нова телевизия

Директорът на 119 СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов коментира слабите резултати от PISA: Академичните среди много държат в учебниците да има непотребно съдържание

Образователната ни система предлага знания, а не умения. Образованието у нас закъсня с десетина години. Причините за това са, че не се порменят методите на преподаване на учениците. Това заяви пред bgonair.bg общинският съветник в СОС Диян Стаматов, който е директор на столичното 119 СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" и бивш зам.-министър на образованието.

Той коментира слабите резултати, които показаха българските ученици в международното оценяване на PISA в три изследвани области - четене, математика и природни науки. Учениците се наредиха на последно място в ЕС по общи резултати.

Според директора те не са подготвени да прилагат натрупаните в училище знания в живота.

"По-тъжното е, че при следващото изследване нещата ще бъдат аналогични. Изключително бавно се променят начините, по които се преподава", обясни Стаматов. Според него трябва да се намали с 50-60% енциклопедичното съдържание в учебниците.

"Академичните среди много държат в учебниците да има безкрайно непотребно съдържание. Учениците трябва да правят връзка между отделните предмети", коментира Стаматов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Нещата, които ни обединяват са повече от те......

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков поздрави софиянци по повод празника и заяви, че 17-ти септември...

Прочети още keyboard_arrow_right