Общински съветници бойкотираха сесията на СОС

Общински съветници бойкотираха сесията на СОС

Снимка: Столица.bg

В непълнен състав, но с кворум започна днес сесията на Столичния общински съвет. Местният парламент продължава да работи и в момента и да приема важни за гражданите на София решения. Онлайн заседават 48 съветници от общо 61.

Бойкот обявиха независимят Борис Бонев и колегите му от демократична България, като знак на солидарност към протестите, които продължават втора седмица и се разрастват из цялата страна.

Съветниците, които днес бойкотират заседанието на СОС изтъкват като мотив недопустимия начин, по който управляващите отхвърлят всички предложения на опозицията само, защото не идват от тях.

"С това действие показваме, че както и нашите съграждани, така и ние можем да се обединим в името на национална кауза. С колегите загърбихме различията по общинските теми, за да дадем ясен сигнал към обществото, че този начин на управление повече не може да бъде толериран", заяви Борис Бонев от Спаси София в официална позиция, изпратена до медиите.

"Този протест не е предизвикан от един акт, от една личност или от едно правителство, това е протест в защита на ценности. Днес центърът на София не е блокиран от заграждения както преди 7 години. И това е ценност. Никой от нашата политическа сила не си и помисля да каже, че протестите не съществуват, че са една шепа маргинали, които нямат друга работа. И това е ценност. Демокрацията и върховенството на закона са ценности, които трябва да се разберат много добре и да се защитават всеки ден, от всеки един човек. Демокрацията съществува само в рамките на правила", каза на сесията председателят на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева. 

"Днес нашата група няма да вземе участие в редовното заседание на Столичния общински съвет. Защо? Защото мястото на всеки, който държи на свободата, демокрацията и правовия ред е на улицата, да защита на справедливия протест на гражданите срещу задкулисието, което превзе българските институции. За месеците работа до тук успяхме да се уверим в едно. Столичният общински съвет разиграва почти същата бездарна постановка, която разиграва Народното събрание. И тук виждаме задкулисието на камерна сцена. напускането ни днес обаче не е изоставяне и отсъствие от работа. ние днес отиваме да вършим тази работа, която е най-важна, да върнем демокрацията и правовия ред в страната", се казва в декларацията на Демократична България, прочетена от председателят на групата Методи Лалов пред сградата на Московска 33 .

Приетият на предишната сесия нов правилник за работата на СОС предвижда глоби при отсъствие. Допълнително ще се изяснява  дали ще има санкции, ако общинските съветници не са пуснали писмено предизвестие с уважителни причини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (36%, 84 Гласове)
 • На време (16%, 37 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 42 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 60 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 8 Гласове)
Общо гласували: 231 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Дончо Барбалов обясни кои заведения в София затварят заради COVID......

Заместник- кметът на София Дончо Барбалов обясни, че на този етап не се мисли за вдигане на данъците в града, въпреки ду...

Прочети още keyboard_arrow_right