Общински съветници и районен кмет от София внесоха в МС 4000 подписа за метрото и ВиК (ВИДЕО)

Общински съветници и районен кмет от София внесоха в МС 4000 подписа за мет

Снимка: Фейсбук

Столична община има готовност за реализиране на проектите и съфинансиране, финансирането от Плана е 5% от 12 млрд. лв. бюджет за България, каза общинсикят съветник от СОС Анна Стойкова

Общински съветници от Столичен общински съвет Анна Стойкова, Ваня Тагарева, Борис Петров, районният кмет на "Връбница" Младен Младенов и др., както и експерти от Столична община внесоха подписка с около 4000 подписа. Представителите на местната власт продължават да полагат усилия да защитят интереса на софиянци, след като служебният министър Пеканов и служебният кабинет решиха да орежат София от финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.

След среща на кмета на София Йорданка Фандъкова с вицепремиера, преди седмица, служебният кабинет реши да намали наполовина парите за разширението на метрото към Слатина и до Цариградско шосе, както и за изграждане на ВиК инфраструктура в няколко селища на Столична община.

"Над 12 млрд. лв. е бюджетът на Плана за възсатновяване и устойчивост на Българи, а под 5% са проектите на София. 4 от 17 агломерации в страната са за столичните с. Волуяк, район Кремиковци, район Панчарево и Сеславци и Ботнуцец. Там живеят над 27 000 еквивалент жители и те очакват канализация. Всъщност София е готова с реализацията на тези проекти, още повече, че Регионалното прединвестиционно проучване (РПИП)  всъщност приключи още през 2020 и София е готова и да участва с осигурено съфинансиране. По Плана за метрото са осигурени 400 млн. лв. за ъсфинансиране и 42 млн. лв. за ВиК инфраструктура за тези агломерации. Така че причините, които се изтъкват от служебния кабинет са несъстоятелни. Столична община има своята финансова политика и устойчивост на съфинансиране на проектите. Стойността за ВиК инфраструктурата е 200 млн. лв. от Плана, а Столична община съфинансира 42 млн. лв.", обясни пред журналисти Анна Стойкова на излизане от Министерски съвет.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right