Общински съветници призоваха за консенсус в СОС за мерките за хората и бизнеса

Общински съветници призоваха за консенсус в СОС за мерките за хората и биз

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

За всяка мярка трябва да се прецени какъв ще е ефекта и откъде от бюджета ще дойдат тези пари, коментира председателят на финансовата комисия Георги Георгиев

Трябва да имаме поличитески консенсус в Столичния общински съвет при приемането на мерките, с които ще се подпомогнат хората и бизнеса в София след епидемията от COVID-19. Това заявиха председателят на финансовата комисия на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ и председателят на групата на БСП Калоян Паргов пред Нова телевизия.

Идеята за създаването на Гаранционен фонд от 1 млн. лв. е да се подпомогнат фирми, които да кандидастват за кредити пред банки за оборотни пари, за заплати и доставчици и за да запазят дейността си. Чрез 1 млн. лв. ще се въведе нов иструмент да се помогне на бизнеса, коментира Георги Георгиев. 

Такъв фонд има и сега, но се създава нов инструмент, защото от банките избягват да дават необезпечени кредити, допълни председателят на финансовата комисия на СОС.

Лидерът на групата на БСП Калоян Паргов съобщи, че от внесените вчера 19  в работната група, има предложение ГПР-то за кредитите да не е голямо, около 1 - 2 % е нормално, надява се Паргов.

Той коментира, че в една такава криза и населението изпитва тревога и страх и най-сериозните проблеми ще са социално-иконономически страдания. "Всички мерки трябва да се насочат към хората. Ролята на Столична община, като най-голямата в страната, ще бъдат ключова.

Две от най-засегнатите сфери в София ще са градският транспорт и общинското здравеопазване, защото намаляват приходите.

"Трябва да се гледа систематично на проблема, а на първа линия са най-спешните мерки, които се приемат от кмета на София Йорданка Фандъкова и Софийския щаб във връзка с COVID-19. Второто е спешните мерки за бизнеса и трета стъпка е актуализация на бюджета. Екипът на Йорданка Фандъкова вече работи по бюджета. Апелът ми към колегите е, че за втори път след водата за Перник, и сега да има широк политически консенсус. Трябва да се прецени и какъв ще е ефектът на взетите мерки върху бюджета на Столична община. за всяка мярка трябва да сме наясно откъде от бюджета ще дойдат тези пари", коментира Георгиев.

От БСП предлагат живеещи в общински жилища, които са останали без доходи, в неплатена отпуска, прекратени трудови правоотношения по време на епидемията да не плащат наем. Друга от мерките е разсрочването на такса смет и вместо до края на април да се плати до края на юни.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 22 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 82 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Цифрите говорят: 4,7 млн. лв. по-малко в хазната на столицата тоз......

Заместник- кметът на София по "финанси" Дончо Барбалов публикува в социалната мрежа данни от дирекция "Общински приходи"...

Прочети още keyboard_arrow_right