Общински съветници решават за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд за подпомагане на малък и среден бизнес

Общински съветници решават за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд

Снимка: Столица.bg

Предстои днес да се гласува първия пакет с най-сериозни мерки за справяне с икономическата на заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет. Председателят Георги Георгиев внася доклад с подробните мерки, научи Столица.bg.

Кризисните мерки са насочени в 3 области. На първо място подкрепа на гражданите и бизнеса, на второ място за общинското здравеопазване и поликлиниките ще получат над 1 млн. лв. които са за заплащане на заплати. На трето място е сектора на културата. За тази сфера се създава и специална програма за подкрепа на творците, каза Георги Георгиев.

Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

По-голямата част от икономическите мерки са предложени и от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и експертен икономически съвет, от водещи икономисти и финансисти, който кмета създаде като временно действащ орган. Целта е да се дадат идеи по-ефективно да се справим с кризата, каза председелят на финансовата комисия в СОС.

Всички идеи и предложения са обсъдени на създадената по време ан извънредното положение заради COVID-19 работна група от общински съветници от всички политически групи в СОС.

Тук е моментът да благодаря на колегите, че както никога работихме изключително конструктивно и диалогочино през последните 2 седмици. Буквално до днес сутринта работихме, тъй като измениме доклада, за да предложим основия пакет с мерки, призна Георгиев.

"На първо място отстрочваме такса "битови отпадъци". Първата вноска да не се дължи до края на април, а до края на юни. Парламентът вече прие продължаване на срока за плащане на местни данъци, с отстъпка от 5 %, до края на юни.

Предлагаме цялостно опрощаване на наемите на всички наематели на общински имоти и на общински фирми. Ако не сте работили в извънредното положение, за този период не дължите наем. Ако сте работили, но имате спад в оборота имаме отстъпка, ако е повече от половината време, да не се дължи пловината наем, ако е по-малко спадът в обортите отстъпката в наема е 20%.

На следващо място освобождаваме напълно от тротоарно право, заведенията, които не са работили през този период. Необходимо е да подадат декларация до съответната общинска администрация, тя ще извърши проверка. Въвеждаме ясни критерии и декларации-образци, да не ги затрудняваме допълнително от бизнеса и да създаваме бумащина.

Днес ще се гласуват мерките за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд, с които Столична община да дава гаранции за кред малкия исреден бизнес в София. До 50% от парите ще бъдат гарантирани от Общинсикя гаранционен фонд, за още 30% ще търсим подкрепа на банки да издадат гаранции, така че общо накрая ще има 80% гаранции, в най-добрия случай и 50% в най-
лошия случай от кредита да се гарантира. Това облекчава условията по кредитирането, намалява лихвите и също позволява глътка свеж въздух за малкия и среден бизнес.

За общинските жилища няма да се освобождават от наем, обсъждат се мерките сега само за имотите. Общинските жилища средно наемите са от 60 до 100 лв. Имаме 10 000 жилища в Столична община и критериите за настаняването в тях и наемите са съобразени и са като кризисна мярка.

Приемаме предложението на кмета да дадем 50% отстъпка на търговците на пазарите, които са затворили, за срок от 3 месеца след като започнат работа отново. Тук ще въведем един критерии, обаче, че тези, които ще ползват отстъпката не са работили половината от времето. Докато не работят всички са освободени от наеми и тротоарно право. Това са плащаията, които дължат към
общинната.

Над 400 000 лв. ще се използват в иницативата "Солидарност в културата" за подкрепа на творци и хората от културната сфера в София", каза Георги Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right