Общински съветници решават за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд за подпомагане на малък и среден бизнес

Общински съветници решават за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд

Снимка: Столица.bg

Предстои днес да се гласува първия пакет с най-сериозни мерки за справяне с икономическата на заседание на финансовата комисия на Столичния общински съвет. Председателят Георги Георгиев внася доклад с подробните мерки, научи Столица.bg.

Кризисните мерки са насочени в 3 области. На първо място подкрепа на гражданите и бизнеса, на второ място за общинското здравеопазване и поликлиниките ще получат над 1 млн. лв. които са за заплащане на заплати. На трето място е сектора на културата. За тази сфера се създава и специална програма за подкрепа на творците, каза Георги Георгиев.

Столична община осигурява еднократно по 1000 лв. за творци

По-голямата част от икономическите мерки са предложени и от екипа на кмета Йорданка Фандъкова и експертен икономически съвет, от водещи икономисти и финансисти, който кмета създаде като временно действащ орган. Целта е да се дадат идеи по-ефективно да се справим с кризата, каза председелят на финансовата комисия в СОС.

Всички идеи и предложения са обсъдени на създадената по време ан извънредното положение заради COVID-19 работна група от общински съветници от всички политически групи в СОС.

Тук е моментът да благодаря на колегите, че както никога работихме изключително конструктивно и диалогочино през последните 2 седмици. Буквално до днес сутринта работихме, тъй като измениме доклада, за да предложим основия пакет с мерки, призна Георгиев.

"На първо място отстрочваме такса "битови отпадъци". Първата вноска да не се дължи до края на април, а до края на юни. Парламентът вече прие продължаване на срока за плащане на местни данъци, с отстъпка от 5 %, до края на юни.

Предлагаме цялостно опрощаване на наемите на всички наематели на общински имоти и на общински фирми. Ако не сте работили в извънредното положение, за този период не дължите наем. Ако сте работили, но имате спад в оборота имаме отстъпка, ако е повече от половината време, да не се дължи пловината наем, ако е по-малко спадът в обортите отстъпката в наема е 20%.

На следващо място освобождаваме напълно от тротоарно право, заведенията, които не са работили през този период. Необходимо е да подадат декларация до съответната общинска администрация, тя ще извърши проверка. Въвеждаме ясни критерии и декларации-образци, да не ги затрудняваме допълнително от бизнеса и да създаваме бумащина.

Днес ще се гласуват мерките за 1 млн. лв. за Общински гаранционен фонд, с които Столична община да дава гаранции за кред малкия исреден бизнес в София. До 50% от парите ще бъдат гарантирани от Общинсикя гаранционен фонд, за още 30% ще търсим подкрепа на банки да издадат гаранции, така че общо накрая ще има 80% гаранции, в най-добрия случай и 50% в най-
лошия случай от кредита да се гарантира. Това облекчава условията по кредитирането, намалява лихвите и също позволява глътка свеж въздух за малкия и среден бизнес.

За общинските жилища няма да се освобождават от наем, обсъждат се мерките сега само за имотите. Общинските жилища средно наемите са от 60 до 100 лв. Имаме 10 000 жилища в Столична община и критериите за настаняването в тях и наемите са съобразени и са като кризисна мярка.

Приемаме предложението на кмета да дадем 50% отстъпка на търговците на пазарите, които са затворили, за срок от 3 месеца след като започнат работа отново. Тук ще въведем един критерии, обаче, че тези, които ще ползват отстъпката не са работили половината от времето. Докато не работят всички са освободени от наеми и тротоарно право. Това са плащаията, които дължат към
общинната.

Над 400 000 лв. ще се използват в иницативата "Солидарност в културата" за подкрепа на творци и хората от културната сфера в София", каза Георги Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (37%, 31 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (17%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (27%, 23 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 14 Гласове)
 • Нямам дете/деца (2%, 2 Гласове)
Общо гласували: 84 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Още две комисии на СОС не приеха да има местен референдум за заво......

Докладът за местен референдум дали да се построй завод за изгаряне на RDF не бе приет от още две комисии на Столичен общ...

Прочети още keyboard_arrow_right