Общински съветници: С приетата Наредба за зони с ниски емисии софиянци се наказват

-

Снимка: СОС

Общинските съветници от "тематичната коалиция" наказват софиянци на социално-икономически принцип с приетата Наредба за зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух на територията на столицата. Това каза председателят на групата на социалистите в СОС Иван Таков по време на участието си пред bTV, като добави, че според него в тази Наредба са предложени палиативни мерки.

"Тези, които имат пари, ще влизат с автомобилите си в центъра. За онези, които нямат, ще бъде забранено. Тези мерки няма да доведат до подобряване качеството на атмосферния въздух, а ще усилят натиска към допирателните улици и булеварди. Защото управляващите в София не предвиждат изграждане на някакъв специален купол, който да държи въздуха чист точно в това каре".

Наредбата беше приета след дълго отлагане вчера, 15 декември, на заседанието на Столичния общински съвет.

От втория път приеха Наредбата за зоните с ниски емисии в София

Заместник-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Калоян Паргов отбеляза пред БНТ, че Наредбата засяга три месеца от годината - от декември до февруари. "Доказано на първо място по това време замърсители на атмосферния въздух са отоплителните печки на твърдо гориво. Столична община изпълнява редица проекти, за да може всички домакинства да преминат към екологично отопление", коментира той. По думите му сред замърсителите на второ място е транспортът в София. "И тук идва големият въпрос - с приемането на Наредбата дали Столична община не ограничава правата на част от гражданите? Независимо колко на брой са те - 38-39 000 или 70-80 000. Тази статистика предстои да видим от регистрацията на стикерите от техническите прегледи", коментира общинският съветник.

"Едни от жителите вече мислят за пълна дигитализация и за по-чиста среда, а други живеят на ръба на оцеляването, отбеляза той. - Когато говорим за мерки, Столична община трябва да бъде солидарна. След като ограничава част от гражданите, трябва да спре и онези пушещи автобуси и други превозни средства, които също допринасят за замърсяването на атмосферния въздух. Особено дизеловите автобуси, които СО купи през 2016-та година с пари от Програма "Околна среда". Това беше върховна глупост!", заяви Калоян Паргов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пролет пукна и "цъфна" асфалтът на столичното училище "Найден Гер......

Нацепен, на вълни и не ставащ за игра и спорт е асфалтът в училищния двор на столичното училище 100 "Найден Геров". Прол...

Прочети още keyboard_arrow_right