Общинските болници в София се включват в меморандум срещу домашното насилие

Общинските болници в София се включват в меморандум срещу домашното насилие

Снимка: УМБАЛ „Княгиня Клементина” – София

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, д-р Антон Койчев, д.м., Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят предложение за включване на общински лечебни заведения към Меморандум за сътрудничество, предвиждащ превенция и помощ за жертвите на домашно насилие, съобщават от пресцентъра на местния парламент.

Става дума за „Първа многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Втора многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София" ЕАД, „Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина" – София" ЕАД.

Поканата е от Сдружение Асоциация „Деметра", което е неправителствена организация с основна мисия – защита на права и помощ за жертвите на насилие – домашно насилие, сексуално насилие и трафика на хора. Сдружението има специфичен опит в работа по предоставяне на помощ и закрила на жертвите на насилие и развива своята дейност в цялата страна.

Целта на включването в Меморандума е общинските болници да съдействат на пострадали пациенти при съмнение за домашно насилие, да ги насочват към институции за закрила и помощ. Страните отчитат също като сериозен проблем липсата на достатъчно публична информация относно същността, значимостта и законовата рамка на домашното насилие, страните се съгласяват активно да взаимодействат за насърчаване на случаите на докладване и търсене на помощ.

Страните по Меморандума споделят следните приоритети:

- Акцентиране върху необходимостта в семейството и приятелския кръг да се извършва превенция на явлението домашно насилие;

- Популяризиране на информацията за Гореща телефонна линия 0700 40 150 за жертви на домашно насилие в ситуацията на пандемична обстановка;

- Промяна в обществените нагласи спрямо домашното насилие;

- Работа в посока намаляване броя на случаите на домашно насилие и превенция на рецидиви;

- Поставяне на видни места в здравните заведения и полицейските структури на информационни плакати и брошури за телефонната линия.

Формите на сътрудничество, които страните договарят, са: обмен на информация, идеи, опит и статистически данни, разработване на съвместни проекти и инициативи, партньорство и участие във форуми, конференции, семинари, кръгли маси, обучения и работни срещи на тема домашно насилие и превенция, реализиране на медийни и публични събития за насърчаване борбата и превенцията с домашното насилие.

„Борбата с домашното насилие отдавна е моя лична кауза. След като увеличихме кризисните центрове за временно настаняване в столицата, създадохме първата в страната правна клиника за помощ на пострадалите от домашно насилие и много други логистични сътрудничества и провеждане на информационни кампании, виждам, че има още много за вършене в тази посока. Активното включване на общинските болници за предотвратяване и защита на потърпевшите е още една крачка към нормално човешко общуване и общество с европейски ценности", мотивира предложението председателят на СОС Георги Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 117 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 177 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 69 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (4%, 23 Гласове)
Общо гласували: 619 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Обновяват 150 детски площадки в цяла София с решение на общинския......

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на председателя Георги Георгиев и зам.-кмета по екология Десислава Бил...

Прочети още keyboard_arrow_right