Общинското дружество „Чистота Искър“ с нов предмет на дейност и бизнес план

Общинското дружество „Чистота Искър“ с нов предмет на дейност и бизнес план

Снимка: Столица.bg

Общинското дружество „Чистота Искър“ да разшири своята дейност и да изпълни бизнес план, който да му гарантира устойчивост и развитие през следващите 5 години. Предложението за оздравяване е направено от общинските съветници Николай Стойнев и Стефан Марков от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет и предстои да бъде гледано на заседанието на 14 януари, съобщиха от СОС.

Докладът разглежда два основни варианта за бъдещето на „Чистота Искър“ като при първия се запазва досегашния основен предмет на дейност – сметосъбиране и извозване на отпадъци. Прогнозата при този план е, че това ще доведе до затихващи функции на дружеството.

Вторият вариант предвижда увеличаване на капацитета и разширяване на дейностите като почистване на реки и речни корита и отстраняване на отпадъци и почистване на канали за отпадъчни води, разделно събиране, събиране, преработка и оползотворяването на едрогабаритни отпадъци, поддържане и рекултижация на депа, разработване на проекти в областта на екологията. Бизнес-планът предвижда още към дейностите да се добави строителство, почистване и поддържане на паркове и зелени площи, на спортни площадки, включително залесяване, озеленяване и произвеждане на компост.

„Целата ни е да имаме работещи съвременни общински предприятия, предлагащи качествени услуги и работа“, коментира Николай Стойнев. Според неговия колега Стефан Марков планът за стабилизиране и развитие на дружеството е амбициозен, но само така ще се гарантира развитието на дружеството и конкурентност в тази сфера на услугите. Сред предложените промени са и подобряване на административните процеси в дружеството, което да гарантира модерно управление и качество на услугите.

„Негативно въздействие върху общинското дружество ще има, ако не се търсят нови пазарни ниши и не се прилага политиката на различните лидери от бранша, ако не се инвестира в нова строителна и транспортна техника“, пише в мотивите на вносителите. Постоянната комисия по финанси на СОС одобри доклада на заседанието си днес.

В доклада се предлага да се смени името на "Чистота Искър" с "Софекострой" ЕАД. За оздравяването са разработени 6 варианта като 3 са с модернизация и дигитализация на администрацията и дейностити, както и инвестиция над 1,5 млн. лв. за закупуванее на нова техника за строителство, което  ще е нова дейност на добщинското дружество.

 "Чистота Искър" се разследва от прокуратурата за злоупотреби и нарушения след подаден сигнал от кмета на София Йорданка Фандъкова. През 2019 година дружеството имаше слаби икономическите резултати - печалба от 2,4 млн. за 2014г., едва 18 хил. лв. за 2018г. и загуба от 1,526 млн. лв. за 2019 г.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 170 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 113 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 435 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right