От втория път приеха Наредбата за зоните с ниски емисии в София

photo_library
 • -

  Снимка: СОС

 • -

  Снимка: СОС

Наредба за създаване на зони с ниски емисии на вредни вещества и намаляване на източниците на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината беше приета днес, 15 декември, на заседанието на Столичния общински съвет.

Новите правила бяха приети с 34 гласа "За", "против" гласуваха 14 общински съветници, а един се въздържа.

Наредбата предвижда създаването на зони с ниски емисии на вредни вещества на територията на Столична община и въвеждане на ограничения и забрани за движение в тези зони на МПС, категоризирани в различни екологични групи. Целта е намаляване на източниците на замърсяване на въздуха в столицата.

Екологичната група ще се определя при проведен годишен преглед за техническа изправност на съответното МПС. С Наредбата в София се въвеждат две зони, в които ограниченията ще се въвеждат поетапно - малък и голям ринг на движение. Влизането в зоните ще е забранено между 1 декември и 28 февруари за най-замърсяващите автомобили - тези без екокатегория или със стандарт Евро 1 и Евро 2.

Зона “Малък ринг” включва карето между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Скобелев”, “Опълченска” и “Сливница”. В нея няма да могат да влизат автомобилите със стандарт Eвро 1.

Предвижда се наредбата да влезе в сила от 1 декември 2023г.. От 2024 г. в малкия ринг през зимата няма да могат да влизат и тези със стикер Евро 2 - произведени до началото на 2000 г. През 2027 г. забраната ще обхваща и автомобилите с Евро 3, т.е. произведени преди началото на 2005 г.

Втората зона е “Голям ринг” и нейните граници са между “Сливница”, “Данаил Николаев”, “Ситняково”, “Михай Еминеску", бул. "П.К. Яворов", бул. "Никола Вапцаров", ул. “Атанас Дуков”, ул. "Люба Величкова", ул. "Сребърна", бул. “Х. Ибсен”, “П. Ю. Тодоров”, “И. Е. Гешов” и бул. “К. Величков”.

В тази зона забраната за влизане на автомобили със стикер Евро 1 ще бъде въведена от декември от 2025 г., а от 2028-а няма да се допускат и тези с Евро 2.

На сесията през юли предложението не беше прието, а в комисията по транспорт наредбата беше разглеждана два пъти. Днес вече документът беше подложен на гласуване и приет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 249 Гласове)
Общо гласували: 382 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев е на посещение в САЩ по пока......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е на триседмично посещение в Съединените Американски Щати, по ...

Прочети още keyboard_arrow_right