Отпадат месечните карти за една линия на градския транспорт в София

-

Снимка: Столица.bg

Общинските съветници приеха на редовното си заседание днес, 21 юли, доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община.

Съгласно доклада, месечните абонаментни карти за една линия в градския транспорт ще отпаднат след 31 декември тази година. Ще бъдат въведени почасови билети, позволяващи неограничен брой прекачвания в рамките на определено време - за 30 (на цена 1,60 лв.) и за 60 минути (на цена 2,20 лв.). Водачите на превозните средства вече ще продават еднократни билети без право на прекачване на цена от 2,00 лв.

Остават дневните карти на цена от 4,00 лв. Освен тях, ще могат да се закупуват 24-часова карта, включваща нощен транспорт, на цена от 6,00 лв., и седмична карта на цена от 20,00 лв. Дългосрочите превозни документи ще са месечна карта за всички линии на редовна цена от 50,00 лв. за персонализирана и 70,00 лв. за неперсонализирана карта, и годишна карта за всички линии, вкл. нощен транспорт, на цена от 365,00 лв. за персонална карта. Неперсонализираният вариант на годишната карта ще струва 600,00 лв. Плащането на годишна карта ще може да се разсрочи на три вноски.

Граждани искат едномесечна карта за една линия в градския транспорт на София
 

Социалистите в Столичния общински съвет настояха в наредбата да останат месечните карти за една линия за всички възрасти, както и да не бъде променяна цената на билета от 1,60 на 2 лв., когато бъде закупен от водача на превозното средство, но мнозинството не прие предложението им. "Общественият транспорт има социална функция и нямаме право да наказваме гражданите с нежелана и по-скъпа услуга", заяви председателят на групата Иван Таков по време на дебатите по доклада.

"Всички знаем, че пунктовете за закупуване на билети в София не са достатъчно, особено в крайните квартали, коментира той. - Не оспорваме съществуващите вече модерни начини за закупуване на електронни билети, но доста хора, особено по-възрастните, все още не могат да се възползват от тях. Не бива да ги наказваме за това".

"За пенсионерите до 68 години в новата наредба остава само една възможност - месечна карта на цена от 25 лв. за цялата градска мрежа. Досега те имаха възможост да ползват и само за една линия за наземния транспорт или метрото на цена от 11 лв. На практика, за тях оттук-нататък цената на градския транспорт е увеличена с 14 лева или над 120%. Това е прекалено. Същата е ситуацията за учениците и студентите. От 9 лева на месец за една линия за наземен транспорт или метро сега възможността отново е само една - 20 лева за цялата градска мрежа", каза още Таков.

Милка Христова пък акцентира върху модела на образуване на цената на превозните документи. "С удивление установих, че в новата Наредба, която ни предложиха за приемане, е заложен моделът за ценообразуване от 2017 г. Той едно към едно повтаря отменената от съда Наредба. Това е голям проблем", отбеляза тя.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник пита защо улица в „Панчарево“ е широка 1,5 м вм......

Общинският съветник от БСП Диана Тонова се обърна към кмета на София Йорданка Фандъкова да съдейства, за да получи отгов...

Прочети още keyboard_arrow_right