Парите на Столична община ще се пазят на сметка в БНБ

Парите на Столична община ще се пазят на сметка в БНБ

Снимка: Столица.bg

Московска 33 е с 60 второстепенни и 441 третостепенни подведомствените разпоредители с бюджет

Столичният общински съвет днес прие единодушно предложението на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов за поетапно включване на Столична община в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА). Това означава, че бюджетните средства на СО ще се обслужват от БНБ, като системата позволява да се прави справка за движението на парите във всеки момент.

Това съобщи в социалната мрежа Барбалов. Той се похвали, че София е първата община в страната, която е поканена от Министерство на финансите за пилотно включване в СЕБРА. Финансовата автономия на СО при управлението и разходването на средствата по нейния бюджет се запазва.

Предимствата от включването в СЕБРА са:
- Подобряване на касовото управление и контрол на общината върху средствата и плащанията.
- Възможност за наблюдение в реално време на левовите плащания на всички единици на общината, които са включени в СЕБРА.
- Основният паричен ресурс на СО се концентрира по сметка/сметки, обслужвани от БНБ, което гарантира пълна сигурност на тези средства.

Тъй като броят на подведомствените разпоредители с бюджет на Столична община е значителен (60 второстепенни и 441 третостепенни), процесът на включването им в СЕБРА ще се извърши поетапно. Първо ще се включат общинските сметки на централно ниво, а на следващ етап - тези на районните администрации.

За да се осигури банковото обслужване при плащане на местните данъци и такси от столичани, както и за обезпечаване на дирекция "Общински приходи", разплащателни сметки на Столична община ще бъдат поддържани и в търговски банки. Наличността по тези разплащателни сметки ще бъде сведена до минималната необходима за текущата дейност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След 3 часа СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяването на банята......

Ако сега не влязат архитекти, след време в банята в Овча купел  ще влязат археолози. Това предупреди районният кмет...

Прочети още keyboard_arrow_right