Патриоти за София, Демократична България и БСП-София с политически декларации пред СОС

Патриоти за София, Демократична България и БСП-София с политически декларац

Снимка: Столица.bg

След двучасово обсъждане на дневния ред на сесията на СОС лидери на групите излязоха с политически декларации. 

Карлос Контрера, Патриоти за София: Тежестта от двете кризи се носи от Столична община, а държавата я няма

"Навлизаме в една тежка година, в която се съчетават две кризи – санитарната и енергийната. Безпрецедентно започваме годината без държавен бюджет, с увеличени в пъти цени за енергоносители и без ясна перспектива за решения, за излизане от ситуацията. Общественият транспорт изпитва сериозни финансови затруднения поради спада на пътниците и високите сметки за електроенергия и природен газ. И до момента тежестта се носи от Столична община, а държавата я няма. За сметка на това налаганите от централната власт ограничения във връзка с епидемията продължават. От днес влизат в сила поредните мерки срещу бизнеса с ясното съзнание, че те не работят и ограничаването на ресторантите, заведенията в здравен план няма да доведе до абсолютно нищо. Подобни мерки бяха разбираеми в началото на епидемията, когато не знаехме почти нищо и нямаше дори протокол за лечение. Но две години след началото на пандемията да прилагаме същите мерки е безумие - значи нищо не сме научили и нищо не сме разбрали. Също толкова безсмислено е изпращането на учениците за пореден път пак вкъщи, на дистанционно обучение. Здравните власти отново прилагат абсолютно неработещо решение, доказано назад във времето. Това е като да настъпваш една и съща мотика пети път и да очакваш, че ще има различен резултат. Призовавам кмета на Столична община да се противопостави на поредното затваряне на бизнеса и подмятането на децата от присъствено към дистанционно обучение. Столична община продължава да подпомага бизнеса за разлика от държавата , но не може до безкрай местната власт да търпи цялата тежест от епидемията. Патриоти за София считаме, че е крайно време местната власт в името на гражданите да се опълчи на този държавно организиран хаос.
Повтарям, че за изминалите поне шест месеца правителството и министерствата не успяха нито да внедрят и приложат адекватни механизми за компенсация, нито да гарантират нормалното функциониране на общините. Резултатите са налице – липса на бюджет, увеличение в пъти на издръжката на общинитен заради скъпия ток, закъсващ градски транспорт. Министър-председателят намери време да покани на срещи и да прави работни групи за борба с епидемията с отявлени антиваксъри, но няма време да излуша и реши проблемите на общините. Ситуацията е безкрайно и безумно шизофренна.
Що касае следващите седмици – смятаме, че Столична община много сериозно следва да си преформулира приоритетите. Като наблюдаваме работата на част от администрацията и докладите, които се внасят, оставаме с впечатление, че мнозина си мислят, че ще я караме както в периода преди кризата. Това категорично няма как да стане и вече говорим за оцеляване. В тази връзка, госпожо кмет, госпожо Фандъкова, имаме нужда от отрезвяване на част от администрацията по отношение на разходи и дейности. Ситуацията е сложна и под натиска на обстоятелствата ще трябва да има затягане на коланите и пестене на средства."

Веселин Калановски, Демократична България: София има един огромен проблем и той се нарича централизация.

Целият град се управлява от няколко кабинета в центъра на града. От там се отпускат бюджетите, от там се съгласуват проектите, там се решава докладите в СОС дали да минат за два дни или – за две години така и да не минат. В тези няколко кабинета се държат и ножа, и хляба, и сиренето!
София има един още по-голям проблем и той се нарича ГЕРБ. ГЕРБ управлява столицата вече повече от 15 години (може би да се каже точно колко), . През това време някои от големите недъзи на столицата си останаха същите, а някои много се задълбочиха – като проблема с чистотата на въздуха. Общественото строителство, което се прави на парче, е недостатъчно. Канализацията е недостатъчна. Къде са улиците в новите квартали? Къде са училищата и детските градини? Къде са планираните паркове?
Комбинацията ГЕРБ плюс централизация е смъртоносна комбинация. Смъртоносна е, защото ГЕРБ не просто се възползва от нея, но и паразитира върху нея и я задълбочава. Да припомним защо нямаше избори за районни кметове през 2011 г. - ГЕРБ ги отмениха и замениха мажоритарно избраните кметове с назначени чиновници.
До ден днешен това е универсалното оръжие на ГЕРБ – какъвто и проблем да се появи, те имат за него един лек – решението да се вземе на централно ниво, като се заобиколи или направо се пренебрегне мнението на мажоритарно избрания районен кмет, без да се познават местните особености и без допитване до местната общност.
Това решение не работи добре и ще работи все по-малко, защото това всъщност не е решение, а проблем! По този начин никога не стигат пари за кварталните улички, ключови имоти стоят неотчуждени, а гражданите не могат да повярват, че за да се възстанови боята или да се скосят бордюрите на важна пешеходна пътека са необходими месеци, дори години!
Така не може да продължава повече.
Призоваваме Столичния общински съвет в разглеждането на бюджета за 2022 г. да помисли как да прехвърли повече правомощия и средства към районните администрации. Нека помислим как общинските дружества да станат по-прозрачни и да не се държат като неканени гости по районите. Призоваваме и към незабавно пристъпване към реформи, насочени към децентрализацията на общината. Сигурни сме, че вече и Парламентът и правителството биха помогнали.
Така ползата за всички веднага ще се усети – административните процедури ще отнемат по-малко време, а гражданите ще могат да контактуват директно с хората, които могат да им помогнат.

Калоян Паргов, БСП-София: Холокостът остави дълбок белег върху лицето на Европа

На тази дата светът казва: „Никога повече!“. Днес отбелязваме Международния възпоменателен ден на Холокоста. На 27 януари 1945 г. Червената армия освобождава останалите живи в концентрационния лагер „Аушвиц“. Това каза председателят на БСП – София Калоян Паргов и на групата на социалистите в началото на днешната сесия на Столичния общински съвет и предложи с минута мълчание да бъдат почетени жертвите на Холокоста.

Преди това той заедно с членове на ИБ на софийската организация на партията се поклониха и поставиха цветя на Паметника на Съветската армия.

„Холокостът е безпрецедентен не само заради броя на загиналите евреи и безкрайната жестокост в лагерите на смъртта, но и защото това е геноцидът, който с мащаба си остави дълбок белег върху лицето на Европа“, заяви Паргов.

По думите му споменът за този срамен момент от историята на човечеството трябва да бъде камбаната, която постоянно да ни напомня да бдим и да не допуснем никога отново да се възродят и наберат скорост идеологии, които са формирани върху расизъм и чувството за господството на един етнос или нация над друга.

„Свеждаме глави пред паметта на милионите невинни жертви на нацизма. Прекланяме се пред подвига на антифашистите в цяла Европа, на руския и другите народи в състава на Съветския съюз, които заедно със съюзниците отвоюваха победата над хитлеристка Германия и сложиха край на Холокоста“, посочи лидерът на столичните социалисти.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 802 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 926 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първ......

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите, съобщиха о...

Прочети още keyboard_arrow_right