Пазарът на столичния "Черни връх" скара общински съветници

Пазарът на столичния "Черни връх" скара общински съветници

Снимка: Фейсбук

Комисията по архитектура одобри доклада за преминаване към общинското "Пазари Запад"

Пазарът на столичния бул. "Черни връх" при РУМ-а в Лозенец стана повод за скандал между общинските съветници на заседание на комисията по архитектура към СОС.

Повече от месец вървят подписки от жители на квартала. Едната подписка се представя на районния кмет Константин Петков, а с другата, първата бе изпратена на председателя на СОС Георги Георгиев. Георгиев реагира още в началото на януари, отиде на място, разговаря с търговци и жители и обеща пазарът да се запази.

Председателят на СОС в акция за спасяването на пазар в Лозенец (ВИДЕО)

И в двете подписки хората искат да се запази пазарът. Днес на комисия обаче обектът се превърна в ябълка на раздора, тъй като бяха внесени два доклада. Единият е на районния кмет за обявяване на конкурс по отдаване под наем на обособени части от имота, а другият доклад бе на група общински съветници за преминаване на пазара към общинското "Пазари Запад", като за целта от дружеството на представят предложение за разкриване на нов общински пазар.

Жителите на Лозенец с петиция за РУМ „Черни връх“

Очевидно е, че към момента с чиста съвест и чиновнически обектът може да изчезне. Идеята е обаче да се удовлетворят желанията на търговци и жители да се запази пазарът. 

Кметът Константин Павлов иска пазарът да се запази и да се управлява от районната администрация на Лозенец. Вносителите на другия доклад пък смятат, че е разумно и ефективно той да се поеме от общинското "Пазари Запад", за да може да се инвестира в него, да се облагороди и там освен пазар в пространството да се провеждат и други събития.

Ще прескочи ли Столична община район Лозенец за пазара пред РУМ “Черни връх”

Споровете кой да вземе пазара на "Черни връх" и "Св. Наум" докараха  политически обвинения по време на заседанието на комисията. В крайна сметка искането на кмета Павлов за отлагане на доклада не се прие. Одобрение получи докладът на вносителите от общински съветници от две политически групи в СОС.

Вчера той бе приет и на бюджетна комисия, а утре ще се гледа и на комисията по общинска собственост, преди да влезе в дневния ред на СОС.

Както е известно Столична община има няколко общински дружества, които стопанисват, инвестират и управляват пазарните площадки в столицата. Такива са "Пазари Запад", "Пазари Изток", Пазари Север", "Пазари Юг" и най голямото е "Пазари Възраждане", в което е най-старият н София - Женският пазар.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 110 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (87%, 800 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 14 Гласове)
Общо гласували: 924 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първ......

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите, съобщиха о...

Прочети още keyboard_arrow_right