Поставят още над 180 контейнера за текстилни отпадъци в София

photo_library
 • Поставят още над 180 контейнера за текстилни отпадъци в София

  Снимка: Столица.bg

 • Поставят още над 180 контейнера за текстилни отпадъци в София

  Снимка: Столица.bg

До момента в столицата са събрани над 4500 тона текстил, който ще бъде рециклиран

До края на тази година в София ще бъдат поставени още над 180 контейнера за текстилни отпадъци. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев при откриването на изложбата „Текстилът е новата пластмаса“. Експозицията е подредена в галерията на открито в градина „Кристал“.  

Инициативата за разделно събиране на текстилни продукти започна през 2019 г. Тогава в София бяха поставени първите 20 контейнера.

„Чрез изградената вече система хората могат да направят справка на сайта на Столична община и да видят къде в близост до дома им има такъв контейнер.“, заяви Георгиев.

По думите му до момента в столицата са събрани над 4500 тона текстил, който ще бъде рециклиран. Тези количества ще се увеличат след поставянето на допълнителните контейнери.  

„Този текстил ще бъде предвиден за повторна употреба, така че да бъдем част от кръговата икономика. Това, което много ме впечатли е, че работата, свършена дотук, е еквивалент на спестяването на изхвърлянето на 220 млн. пластмасови бутилки за вода“, каза още председателят на СОС.

Експозицията „Текстилът е новата пластмаса“ се осъществява в партньорство с Българска Асоциация Кръгов Текстил (БАКТ). На откриването присъства и зам.-кметът на Столична община по направление "Зелена система, екология и земеползване'' Десислава Билева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев: Започваме да чистим София о......

Днес председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителств...

Прочети още keyboard_arrow_right