Повече критерии за избор на ръководители на транспортните дружества на Столична община

Повече критерии за избор на ръководители на транспортните дружества на Стол

Снимка: Столица.bg

14 са изискванията, на които трябва да отговарят кандидатите за директори на „Столичния автотранспорт“, „Столичния електротранспорт“ и ЦГМ

Доклад с критериите за избор на изпълнителен директор и членове на Съвета на директорите на общинските дружества влиза за гласуване на сесията на СОС в четвъртък. През 2019-а година бе приет Закон за публичните предприятие и Правилник за прилагането му.

Определени са 14 критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за директори на трите транспортни дружества на Столична община - "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД и Центъра за градска мобилност ЕАД. Също така са определени още 5 критерии за независими членове в органите на управление. Те трябва да са не по-малко от 1/3 от общия брои на членовете и не повече от 1/2, каквото е изискването по закон.

Общинските съветници трябва да утвърдят актуализиран устав и обявяване на публичен подбор за избор на членове на Съвета на директорите, също и да изберат членове на комисиите за конкурса. След приемането на доклада Столична община ще пусне конкурс.

Законовите промени засилват и контролът върху дейността на общинските фирми. Освен изготвяне на бизнес план с информация за състоянието на дружеството, ръководителите ще трябва да представят на СОС отчет за работата, финансовото състояние, съществуващи проблеми и мерки за тяхното решаване до 25 април на всяка следваща година.

На утрешното заседание, съветниците ще разгледат и отчетите на общинските публични предприятия за 2019-а година. Ще бъдат гласувани и съставите в одитните комитети на транспортните дружества и Топлофикация, което е допълнителна стъпка в изпълнение на закона за контрол върху работата на публичните дружества.

Заетите работници в транспортните дружества и Топлофикация са 9500, а общия оборот на дружествата е над 1 млрд. лв. годишно.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right