Председателят на финансовата комисия в СОС: Бюджет 2020 е прагматичен и с надграждане

Председателят на Постоянната комисия по финанси и бюджет на СОС Георги Гео

Снимка: Личен архив

Приоритет ще са инвестициите в кварталите и градския транспорт, коментира пред Столица.bg Георги Георгиев

Бюджетът на Столична община за 2020 г. ще е 1.703 млрд. лв. Проектът е подложен на обсъждане на семинар на СОС днес и утре в Гранд хотел "София".  Впечатление прави, че той е по-нисък от 2019 г. - 1,750 млрд. лв., но пък приходите за идната година в касата на Московска 33 са с около 53 млн. лв. повече. Председателят на постоянната комисия по финанси и бюджет на СОС Георги Георгиев коментира пред Столица.bg проекта за бюджет на Столична община. 

- Г-н Георгиев, как ще коментирате проекта за Бюджет 2020 на Столична община?

- Бюджетът за 2020 г. е прагматичен и с надграждане. На първо място прави впечатление, че се поддържа рекордно висок бюджет от 1,7 млрд. лв., в което голям дял имат и средствата, привлечени от европейски фондове и програми спрямо предходната година. Рекорден е и ръстът на размерът на приходите - близо 53 млн. лв. От една страна това е заради предвиденото увеличение на данъците, които касаят автомобилите и безвъзмездното придобиване на имоти и от друга страна с оглед на ръста на събираемостта, каквато тенденция има през последните години в Столична община.

- Какви са приоритетите в този бюджет?

- По същество мога да откроя две основни насоки. На първо място е изпълнението предизборни ангажименти в областта на инвестиции в кварталите. Това е реалното влизане в кварталите.

- Какво означава това?

- Това означава да се предвидят пари за инфраструктурата, за важните транспортни връзки, които са определящи за гражданите. На следващо място това средства за ремонт за тротоари, улици, паркове градини, защото това от една страна подобрява качеството на живот на гражданите, а на второ място е предпоставка и косвена мярка по отношение на екологията. Вторият голям приоритет, който анализирам съобразно увеличенията в приходите е за съответните дейности в проекта, отнасящи се за градския транспорт и увеличението за дейности за градски транспорт. Това е изграждането на третия метродиаметър и въвеждането му в експлоатация, за което се ползват значителни европейски средства. На следващо място обаче, и това е много важно, е подобряването на разписанието на градския транспорт.

- Какви промени трябва да се направят, за да стане по-привлекателен за гражданите?

- Иска ми се на две или три заседания на Постоянната комисия по финанси и бюджет на СОС да разгледаме тази възможност обективно, експертно и при обсъждането на бюджета, предвидените повече средства за транспорт да бъдат точно и изрично указани за какво са. А те ще бъдат за транспортната задача, повишаване на заплатите на водачите в градския транспорт, за да може гражданите да усетят това подобряване на градския транспорт. Целта ни е да ги стимулираме да ползват него, а не автомобили. И всичко това, което сме си поставили да реализираме като политика през бюджета означава повече пари за транспортна задача -пробега в км и оптимизация на разписанието - графика.

- В какъв срок може да се усети този ефект от изпълнението на поставените задачи при реализацията на предназначените средства в бюджета за 2020 г.?

- След като бъде одобрен бюджетът в началото на февруари може да започне да се работи по транспортната задача. Ще поставим като условие в рамките на първите 6 месеца да се усети ефекта, от това което се предвижда като дейности . Когато се касе за тези квартали, в които тепърва навлиза метрото, то неминуемо ще се случи с въвеждането в експлоатация на метрото. Необходимо е в по-натоварените части от градската мрежа да се постигне оптимизация, да бъде още по-бърз и удобен градския транспорт. продължаваме и с усилията за инвестиция в нови превозни средства. Затова нарекох бюджета прагматичен, награжда, но предлага и конкретни решения.

- От ваша гледна точка трябва ли някъде да се направят корекции в бюджета?
- Честно казано на първи прочит, което видях са предвидени повече пари за екология, около 7 млн. лв. повече за миене на улици. Засега това е макро-рамката и днес и утре предстои обсъждане.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Трябва ли да има Книжен пазар на Славейков?
 • Да, ембламатично е (60%, 625 Гласове)
 • Да, празно изглежда без книжен пазар (12%, 124 Гласове)
 • Не, има толкова книжарници наоколо (11%, 116 Гласове)
 • Не, така ми харесва повече (16%, 161 Гласове)
 • Не мога да преценя (1%, 12 Гласове)
Общо гласували: 1038 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинският съветник Калоян Паргов: Готови сме да заседаваме в съб......

Общинският съветник Калоян Паргов, който е председател на групата на БСП в СОС заяви, че колегите му са готови да заседа...

Прочети още keyboard_arrow_right