Председателят на комисията по транспорт в СОС: Без финансиране от държавата градският транспорт ще бъде орязан

Председателят на комисията по транспорт в СОС: Без финансиране от държавата

Снимка: Столица.bg

Без финансиране от държавата не е изключено общественият транспорт в Столична община да бъде орязан. Това предупреди председателя на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Карлос Контрера.

Днес той участва на кръгла маса, организирана от КТ „Подкрепа“ по тема „Ролята на националния обществен транспорт в условията на пандемия, икономическа, енергийна и финансова криза и последиците от тях“. Общинсикят съветник в София призова общините и държавата да изработят механизъм за дофинансиране на обществения транспорт.

Участие в кръглата маса взеха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-председателят на транспортна комисия в СОС, изпълнителни директори на общински транспортни оператори от София и страната. Народни представители, министерство на финансите и министерството на транспорта не се появиха, въпреки че са били поканени.

Според Карлос Контрера централната власт живее в паралелна реалност и не разбира сериозността на проблема с обществения транспорт в цялата страна - това е кръвоносната система на всеки един град, община или агломерация. Общественият транспорт не съществува сам за себе си, той е за хората. Тоест основният фокус, който трябва да бъде, е удобство за пътника - ефективност, бързина на придвижване. Което има пряко отношение към почти целия ни икономически, ако щете и социален, живот, смята общинският съветник, председателя на "Патриоти за София" в СОС.

„Времето и форматът бяха подходящи за една широка дискусия, от която очевидно, без да ми се обиждат представителите на Министерство на транспорта, държавата липсва. Което означава, че има диаметрално разминаване между това какви са нуждите на хората и какви са моментните политически виждания. Тази дискусия щеше да бъде интересна и с участието не само на представители на министерствата на политическо ниво, както каза кметът Фандъкова, но и на народни представители. Защото според мен ние живеем в две паралелни реалности. Това, което представи Ваня Григорова, от една страна като анализ и това, което чуваме от комфортните студиа на телевизиите. В конкретика за обществения транспорт – очевидно е, че в тази икономическа ситуация и криза по стечение на обстоятелствата той ще става все по-важен за хората. С оглед трудови пътувания, с оглед достъпа до образование - говорим за ученици и студенти, с оглед социалните функции, които той изпълнява по отношение на по-бедната част от обществото и най-вече на хората, които са пенсионери. В този смисъл не можем да си позволим да направим транспорта и да допуснем той да се превърне в по-малко функциониращ, защото разреждането на линии, увеличаването на интервалите на движение води точно до това. По-лошо качество на услугата, по-труден достъп за хората до работните им места, до местата където учат и до културния и социалния живот.“, посочва Карлос Контрера.

Позицията на ВМРО е, че проблемите с финансирането на обществения превоз на пътници трябва да се решат в някаква форма на разговор между местна власт – тези, които изпълняват транспортната задача по общини, и държавата. Има сливане на три кризи, които ескалираха в началото на тази година заедно и с войната в Украйна. Всичко това косвено или пряко се отразява по някакъв начин на транспортния сектор.

"Веруюто на всеки човек, който се занимава с обществена дейност, би следвало да бъде, както в настоящата ситуация, да помага, а не да пречи. И това е моят призив, с който си мисля, че можем да направим пореден опит да си помогнем взаимно - и общини, и държава, а не да си пречим и да воюваме. Теми, по които да се разделя обществото, и в момента има достатъчно", коментира Контрера.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right