Председателят на СОС: Актуализираме цените на общинската собственост

Председателят на СОС: Актуализираме цените на общинската собственост

Снимка: Фейсбук

Част от средствата, получени от продажби, ще се използват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата в съответните райони, съобщи Георги Георгиев

На предстоящото заседание на СОС в четвъртък ще разгледаме дълго подготвяната реформа за определяне на цените на общинската собственост. Те ще бъдат актуализирани, а част от средствата, получени от продажби, ще се използват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата в съответните райони, съобщи председателят на СОС Георги Георгиев в социалната мрежа.

"Последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти е била през 2013 г., когато базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно. В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст спрямо данни на НСИ. Към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г. Предлаганите промени са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива и в същото време ще можем да решим проблема на хиляди граждани, които имат право да закупят социалните си жилища. Това е един от най-често поставяните проблеми при срещите ми с граждани, които провеждам. Очаквам подкрепа от колегите в СОС за решаването на въпроса с общинските жилища", обнадежден е председателят на СОС за приемане на акутализираните цени.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Проверки на ЦГМ установиха: Гратисчиите в градския транспорт в Со......

Между  3 и 7% са гратисчиите в градския транспорт в София. Това съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев на днешното...

Прочети още keyboard_arrow_right