Председателят на СОС: Бюджет 2021 на София е адекватният отговор на кризисната ситуация

Председателят на СОС: Бюджет 2021 на София е адекватният отговор на кризисн

Снимка: Столица.bg

Елен Герджиков коментира, че се очаква ръст на приходите от сделки с недвижими имоти, защото секторът не е засегнат от кризата

По-големият бюджет, който Столична община залага за 2021 година е донякъде изненадващ, но всъщност е резултат от добрата данъчна политика, от повечето привлечени пари от държавата, както и от защитените европейски проекти. Това заяви в интервю за БТА председателя на СОС Елен Герджиков.

Аргументът му е, че се очаква ръст на приходите по отношение на сделките с недвижими имоти, тъй като се видя, че този сектор не е засегнат от кризата. И е категоричен, че няма да се увеличават размерите на местните данъци и такси за столичани през 2021–а година, защото в момент на криза това би било крайно неуместно.

Председателят на местния парламет е убеден, че Бюджет 2021 на Столична община е възможно най-адекватния отговор с оглед на изминалата тежка година и кризисната ситуация в резултата на пандемията от COVID-19.

Герджиков определи изминалата 2020-а година като трудна и изпълнена с предизвикателства не само за София и страната, но и за целия свят. "За съжаление не ковид кризата, а предстоящите парламентарни избори не позволяват дебатите в СОС да се водят по същество, каквото е било винаги моето желание. Амбициите за изява – били те лични или партийни, на някои колеги от опозицията често надделяват. Иска ми се да вярвам, че след парламентарния вот, фокусът на дискусиите в общинския съвет отново ще е насочен към подобряване качеството на живот в града ни"

С решението на СОС за заем от Европейската инвестиционна банка, че се дава възможност да бъде осигурено финансиране за изграждане и рехабилитация на ключови за града пътни обекти, които трябва да бъдат завършени през следващите 5 години. Герджиков е категоричен, че това са липсващи на този етап участъци от вътрешните рингове на София, нови трамвайни трасета и реконструкция на съществуващи, както и изграждане на първия етап от Зеления ринг на София - общо 10 стратегически обекта, които ще променят транспортната схема на столицата.

Относно недостига на места в детските градини той открои тригодишната програма на Столичната община за изграждане на нови 67 детски градини.

"Програмата е приета от СОС и представлява сериозна стъпка към преодоляване на недостига. Със строителството на нови сгради и реконструкцията на съществуващи ще бъдат разкрити близо 6000 нови места. Основната цел е осигуряване на места за всички деца от 3 до 6 години, както и чувствително увеличаване на местата в яслените групи", каза Герджиков.

Според него тикет системата вече е готова. Всички необходими устройства са монтирани, включително и по третата линия на метрото. Две от основните функционалности на системата работят още от декември, както и видеонаблюдението и мониторинга на пътникопотока. А от ЦГМ са потвърдили, май 2021 г. цялата система ще функционира.

Освен пътуването с карта за градски транспорт, ще има възможност за закупуване на билет с дебитна или кредитна карта, телефон или смарт часовник.

По отношение на самото таксуване – за време или разстояние, както и за неговия размер, председателят на СОС каза, че общинският съвет трябва да вземе решение, но на база точни данни от мониторинга на пътникопотока. Според Герджиков за София е по-подходящо да бъде въведено таксуването за време. Това ще даде възможност в рамките на 60 или 90 минути всеки да се придвижи в града, сменяйки различни превозни средства, на цената на едно пътуване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За коя партия/коалиция ще гласувате на Парламентарните избори 2021?
 • ГЕРБ-СДС (31%, 293 Гласове)
 • БСП (4%, 42 Гласове)
 • Има такъв народ (17%, 162 Гласове)
 • ДПС (1%, 5 Гласове)
 • Демократична България (28%, 259 Гласове)
 • ВМРО (7%, 67 Гласове)
 • Изправи се! Мутри вън! (3%, 30 Гласове)
 • Воля-НФСБ (1%, 6 Гласове)
 • Друга партия/коалиция (1%, 12 Гласове)
 • Няма да гласувам / Не подкрепям никого (6%, 60 Гласове)
Общо гласували: 936 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС прие Бюджет 2021 за 1,891 млрд. лв., по-голям с над 5 млн. лв......

Бюджетът на Столична община за 2021-а година получи одобрението на местния парламент. След обществени обсъждания и дебат...

Прочети още keyboard_arrow_right