Председателят на СОС Георги Георгиев: Започваме да чистим София от драсканиците по фасадите

photo_library
 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

 • -

  Снимка: Столичен общински съвет

„Много е важно да разграничим вандализма от изкуството.“

Днес председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов, общинския съветник Симеон Колев и Иво Пенев от Столичния инспекторат представиха нова инициатива за създаване на места за стимулиране на графити изкуството, както и нови правила срещу драскането по фасади, обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Столичната община.

На първо място се определят пространства за изграждане на стени за свободно изобразяване на графити на територията на София- по-конкретно - пространството под "Моста Чавдар", подлезите на естакадата около гара "Подуяне" по протежение на бул. "Ботевградско шосе", свободна стена в Южен парк 2 до ОКИ "Топлоцентрала" и свободна стена в парк "Студентски“. Като определените места са съгласувани с главния архитект на София Здравко Здравков и обсъдени с представители на общността на графити творците.

Освен това се въвежда бърза и лесна процедура за изрисуване на фасада/калкан, след съгласие на етажната собственост на сградата, изработване на визуален проект и съгласуване от Направление архитектура и градоустройство.

Успоредно с това започва мащабно почистване на надраскани фасади, места, обекти и елементи на градското обзавеждане – като начало в Зона I и Зона II – историческата част на София, в която има много единични и групови паметници на културата и е притегателен туристически център. „Да почистим „лицето на града“ и да покажем колко красива е нашата столица със старите си сгради, строени по австрийски маниер, с архитектурните си шедьоври, които не могат да бъдат забелязани зад безобразните драсканици на хора без отговорност и отношение към околните. Освен това натоварената визуална среда потиска наистина впечатляващите графити, които са изрисувани на определени места. Много е важно да разграничим вандализма от изкуството. Надявам се, че ще поставим началото на този процес и съвсем скоро ще зарадваме софиянци и гостите на столицата с една чиста и подредена среда.“, сподели пред журналисти Георги Георгиев.

Почистването на надраскани фасади, места и обекти ще бъде постепенно разширявано, за да бъдат обхванати още зони от територията на Столичната община, а не да бъде ограничено единствено в централната градска част. Ще бъдат почиствани и частни сгради, при подадени сигнали и след изричното искане от страна на живущите, в Столичния инспекторат.

Въвеждат се изрични правила и санкции за нарушителите, като се създава нов член в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община:

Чл. 4а. (1) Забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място.

Ще се засили контрола за спазването му чрез регулярни обходи, проверки на терен, включително и съставяне на актове за установяване на административно нарушение от служители на Столичен инспекторат.

Предвидените глоби за нарушителите са в размер от 100 до 2 000 лв.

Текст: Пресцентър на Столичния общински съвет

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 91 Гласове)
 • Веселин Кирев (13%, 50 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 252 Гласове)
Общо гласували: 393 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Водих интересни дискусии с представители на......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев участва в среща с представители на Международната програма за ...

Прочети още keyboard_arrow_right