Председателят на СОС: Градът ще изглежда унифициран и по-приветлив

-

Снимка: Столица.bg

Доскоро беше възможно на една улица в рамките на 100-200 метра в столицата да се видят 20 вида настилки. Това с право предизвикваше възмущението на столичани. С приемането на единен стандарт за настилките в София това вече няма да е възможно.

На последното заседание на градския парламент приехме правилата, по които ще се изпълняват настилките и всички елементи на пешеходните пространства в София, разказа във Фейсбук председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев.

СОС прие стандарта за настилки в пешеходните пространства в София

Стандартът дава насоки за избора на материали и начина на прилагането им при ремонт на съществуващи и изграждане на нови настилки, оформяне на бордюри, тактилни ивици, решетки за отводняване, указания за посаждане на растения и т.н.

"Градът е разделен на няколко зони и във всяка зона може да се поставят само определен тип настилки", обясни Георгиев. Например, в кварталите може да се полага асфалт вместо тротоари, защото това е едно много добро решение, което се използва в цяла Европа, отбеляза той, като добави, че така градът ще изглежда унифициран и по-прриветлив.

Независимо дали общината или частен инвеститор е изградил сградата, той ще трябва да се съобрази със задължителните изисквания при полагането на настилката. Документът вече е задължителен при изготвяне на задания за проектиране и изработването им, както и за строителите при изпълнението им. Ще е в помощ и на контролните органи при мониторинг на обектите и при приемане на извършеното строителство.

Предстои най-мащабната програма за изграждане на тротоари в София - ще се ремонтират над 700 000 кв. м. тротоари, напомни Георгиев. С приетия стандарт всичко ще се случва по един красив, европейски начин, отбеляза председателят на градския парламент.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община ще изпълнява програма за очни прегледи на деца от......

Програма за извършване на очни прегледи на първокласниците ще изпълнява Столична община, реши днес Столичният общински с...

Прочети още keyboard_arrow_right