Представиха промените в наредбата за преместваемите обекти на територията на София

-

Снимка: кадър

Председателят на СОС Георги Георгиев и главният архитект на София Здравко Здравков представиха промените в наредбата за преместваемите обекти на територията на Столична община.

С решение на Столичния общински съвет, през 2021 година беше създадена работна група, която да проследи ситуацията и да подготви предложение за изменение на нормативната база. В хода на работата са проведени редица срещи с граждани, представители на бизнеса и всички засегнати страни, изискана е и информация от районните администрации, каза председателят на СОС.

Целта на промените е да гарантираме сигурността при функционирането на обектите, получаване на добра услуга от наемателите и безкомпромисност към нарушителите, коментира председателят на местния парламент Георги Георгиев.

Предстои предложението за промени да бъде представено за обществено обсъждане и разгледано от Столичния общински съвет.

Конкретните промени касаят:
- прилежащата територия на преместваемите обекти (задължение да поддържат чистотата ѝ);
- забрана за преотдаване и/или преотстъпване на преместваемия обект, като при нарушение разрешението за поставяне се прекратява и преместваемият обект се премахва.
- възможност за разполагане на щендери с плодове/зеленчуци и цветя във II зона по приет стандарт съгласно Наредбата за градската среда или одобрен проект;

Ще бъде задължително предварителното представяне на проектна документация за временните връзки за ток, вода и др. с оглед временния характер на обекта. Доставката на електрическа или топлинна енергия, вода или газ към обекта ще се извършва от експлоатационно дружество. Това ще става след представяне на удостоверение за въвеждане в експлоатация и доставката задължително ще се преустановява след прекратяване на разрешението за поставяне. В момента няма такова изискване.

Ще бъде въведена забрана за използване на преместваемите обекти и рекламните елементи не по предназначение, както и забрана за преотдаване и/или преотстъпване на преместваемия обект.

Задължително ще бъде и изискването за отстояние при разполагането на подвижни съоръжения пред стационарни търговски обекти в зависимост от широчината на тротоара с оглед осигуряване на безпрепятствено пешеходно движение.

Въведжда се още изискване за задължителна проверка на всички преместваеми обекти поне веднъж месечно. В случай на установено нарушение ще се съставя констативен акт от служителите по контрол на строителството на съответната районна администрация.

Промени ще има и по отношение на мобилните съоръжения и елементи за разполагане върху общински имоти – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, щендери, колички и др. Те могат да извършват дейност от 08:00 ч. до 21:00 ч., след което задължително се премахват от титуляря на разрешението от общинския имот. Ще се изискват документи, гарантиращи техническото състояние и тяхната безопасност. Захранването им може да бъде с газ, слънчева енергия или батерия, ще бъде въведена забрана за захранването им с временни външни връзки (за ток, вода и др.). По изключение ще могат да се захранват с електрическа енергия – само чрез специално изградена от общинската администрация инфраструктура.

Промени има и в санкциите за ползване на преместваем обект не по предназначението му, без да е въведен в експлоатация или в нарушение на условията за въвеждане в експлоатация: новата наредба предвижда глоба в размер от 2 000 до 5 000 лв. за физически лица, а за еднолични търговци и юридически лица – имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв.

Доставянето на електрическа енергия, вода или газ на преместваем обект, който не е въведен в експлоатация ще се санкционира с глоба в размер на 50 000 лв.

Извършването на дейност от мобилно съоръжение или елемент (открит щанд, грил, щендер или др.) без разрешение или в нарушение на издаденото разрешение ще се наказва с глоба в размер от 500 до 2 000 лв. за физически лица. За еднолични търговци и юридически лица се предвижда имуществена санкция в размер от 1 000 до 5 000 лв.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Проверки на ЦГМ установиха: Гратисчиите в градския транспорт в Со......

Между  3 и 7% са гратисчиите в градския транспорт в София. Това съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев на днешното...

Прочети още keyboard_arrow_right