Прекрояват бул. "Мария Луиза" в пешеходна зона

София, булевард, зона

Снимка: Столица.bg

Бул. "Мария Луиза" да стане пешеходна зона, предвижда новия идеен проект на архитектурно студио "А и А Архитекти" с водещи арх. Ангел Захариев и арх. Асен Милев. Те спечелиха конкурса на Столичната община и фондация "Визар" за втори градски център през 2018 г.

Като първи етап се предвижда зоната да се изгради от Централна гара до Лъвов мост, а след това да се продължи до пл. "Св. Неделя". Южното платно ще бъде в зеленина и за пешеходци, а автомобилното движение ще остане само по северното. До Лъвов мост автомобилният поток ще се движи по локалните платна, а средата на булеварда е предвидена за велоалеи и пешеходци, но точно там засега ще преминава и трамваят. През втория етап зелената зона от Централна гара ще се съедини по бул. "Витоша" с НДК.

В трите квартала южно от Предгаровия площад по посока центъра ще се търси инвеститор и място за изграждането на модерна концертна зала за 2000 души. И в трите квартала се очаква бурно строителство, като подготвяният план е за 80%. Предложението за разрешената височина е до 80 м за общинска административна сграда, 45 м за жилищна и 23,5 за концертната зала.

Гл. архитект Здравко Здравков и ръководеният от него Общински експертен съвет по всяка вероятност ще предлажат някои корекции. След това ще последва обществено обсъждане и накрая Столичан община ще изготви занаието за нов подробен устройствен план.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right