Приеха новите правила за движение на електрическите тротинетки в София

-

Снимка: Столица.bg

Електрическите тротинетки вече ще се движат на територията на столицата по нов регламент. Правилата бяха приети от Столичния общински съвет на заседанието днес, 13 юли.

В началото на август влизат в сила следните правила за движение и за паркиране:

- Забрана за движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. За да се гарантира спазването на правилата, тротинетките автоматично ще бъдат ограничени софтуерно от компаниите им - за движение скорост до 5 км/ч в паркове, градини и площади. За целта ще се използва GPS локацията на превозните средства.
- Във всички останали зони скоростта на електрическите превозни средства е ограничена по закон до 25 км/ч, като вече и това ограничение ще бъде прилагано чрез софтуера.
- Забрана за паркиране по широки градски пространства като:
⁃ паркове
⁃ градини
⁃ детски и спортни площадки
⁃ зелени площи
⁃ пешеходни пространства
⁃ спирки на градския транспорт
⁃ входове към метростанции
⁃ входове на сгради
⁃ рампи за хора с увреждания

Изключение ще се прави за определените за това места от Столична община в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места ще се определят в едномесечен срок от приемането на Наредбата и ще бъдат посочени в приложенията за тротинетки под наем. Към настоящия момент има около 200 места определени за паркиране на двуколесни ППС в рамките на уличната мрежа.

- Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки е да указват в мобилните приложения допустимите места за движение и паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози.

- Задължение за операторите или собствениците, които предоставят под наем тротинетки, да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.

- По предложение на общинския съветник Прошко Прошков се предвижда в приложенията за наем и ползване на електрически тротинетки да има и възможност за подаване на сигнал в случай на неправилно паркирала тротинетка.

Въвеждат се и следните глоби:
- от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за всяко нарушение за компаниите, които не приведат мобилните си приложения в съответствие с новите правила;
- 50 лв за нарушителите, които се движат с тротинетки и не спазват новите правила.

"Електрическите тротинетки са екологичен и удобен за гражданите транспорт, но без ясни правила водят до инциденти и застрашават безопасността на пешеходците. Компаниите за тротинетки под наем в София са 3 и предоставят услуги чрез 2000 тротинетки, затова обсъждахме с тях правилата и им благодаря за проявеното разбиране. Задължаваме ги да прилагат в софтуера си всички ограничения, приети от общинския съвет", заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 35 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 110 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник: Анкетна комисия да разследва защо София изгуби......

Групата на ГЕРБ в СОС ще предложи да бъде създадена анкетна комисия, която да разследва как кметът на София Васил Терзие...

Прочети още keyboard_arrow_right