Лорита Радева: Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София дава резултати

Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София дава р

Снимка: Столица.bg

Председателят на постоянната комисия по екология в СОС обясни какво се случи през последните 5 години в Столична община

Вече има положителни резултати от действащата Програма на Столична община за управление на качеството на атмосферния въздух в София. Това заяви общинският съветник Лорита Радева пред СОС по време на разискването на доклада за годишния отчет за 2020 г.

В него е посочено изпълнението на „Програма за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10“ и „Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. и мярките за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10, по показатели ФПЧ2, 5 и ПАВ.

"Това е втора поредна година, (както през 2019г., а така също и през 2020г.) през която успяваме да запазим и да продължим положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10. Данните дори показват, че годишните стойностите за 2020г., са по-ниски отколкото през 2019г., това показват измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на Столичната община", коментира Лорита Радева.

По отношение на най-съществения фактор на замърсяване на въздуха в София – битовото отопление на дърва и въглища продължава подмяната на отоплителните системи на домакинствата, отопляващи се на дърва и въглища по два проекта, припомни Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по екология в СОС.

Одобрени са над 5500 кандидати и се провеждат обществените поръчки за доставка на отделните видове отоплителни системи. Привлечени са европейски средства за подмяна с екологосъобразни системи печките на около 20 хил. домакинства, което съществено ще промени нивата на замърсяване на въздуха в града. Процесът на набиране на заявления е отворен, заявления могат да се подават във всяка районна администрация.

Продължава и работата по монтиране на така нар. коминни филтри - през 2020г. са монтирани 428 бр. филтри, като към 31.12.2020г. общия брой на монтираните по договора филтри е 474 бр., които са визуализирани и на интерактивна карта на сайта на Столична община, на която са посочени всички монтирани досега 509 филтри", коментира Радева.

Тя посочва и инициирани са промени на нормативната база като Механизъм от оперативни мерки - Оптимизирано е времето за реакция и по-добра оперативност, повече превантивни мерки с цел ограничаване на замърсяването; въведени на национално ниво стандарти за въглищата, използвани за битово отопление, за да се ограничи съдържанието на сяра и пепел във въглищата, с цел намаляване на емисиите - „Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление, условията, реда и начина за техния контрол“.

Също така и въведените изисквания към дървесината, използвана за битово отопление, за да се ограничи ползването на дървесина с висока влажност - Наредба №6 от 7 октомври 2019г. за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление“ на Министерство на земеделието и горите.

"По следващия фактор на замърсяване на въздуха в София – транспорта, само след ден ще бъдат пуснати за движение 4-те км на третата метролиния през „Овча купел“ и с тях гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден. А само третата линия на метрото ще спести до 90 хил. тона вредни емисии годишно. И да не пропускаме, че по 3-те проекта, финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ за сектор транспорт на различен етап на изпълнение са - закупуването на 25 нови, нископодови, климатизирани трамвайни мотриси, които заменят старите трамваи по линии 4, 18 и частично по линия 5, доставката на 52 електробуса, както и закупуването на 30 електробуса и 10 зарядни станции за тях и закупуване на 30 тролейбуса; които подменят стари тролейбуси по линии №№ 6,7 и 11 от масовия градски транспорт", отчете Радева.

Тя коментира и резултатите от извършен ремонт на основни пътни артерии. През 2020г. (по официални данни на ИАОС) – за всичките 6 автоматични станции на територията на СО е постигнато съответствие със средногодишната норма (40µg/m3) за показател ФПЧ10.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 56 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (15%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 291 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 583 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

И Спаси София с предложение за 40 и 90-минутен билет за градския......

Спаси София предлагат в градския транспорт в София да има билети за време. Тяхното предложение е да се пуснат билети за ...

Прочети още keyboard_arrow_right