Лорита Радева: Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София дава резултати

Програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София дава р

Снимка: Столица.bg

Председателят на постоянната комисия по екология в СОС обясни какво се случи през последните 5 години в Столична община

Вече има положителни резултати от действащата Програма на Столична община за управление на качеството на атмосферния въздух в София. Това заяви общинският съветник Лорита Радева пред СОС по време на разискването на доклада за годишния отчет за 2020 г.

В него е посочено изпълнението на „Програма за управление качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. – намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10“ и „Програма за допълнение на програмата за управление на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община 2015-2020 г. и мярките за намаляване на емисиите и достигане на установените норми за ФПЧ10, по показатели ФПЧ2, 5 и ПАВ.

"Това е втора поредна година, (както през 2019г., а така също и през 2020г.) през която успяваме да запазим и да продължим положителната тенденция за намаляване на средногодишната концентрация на ФПЧ10. Данните дори показват, че годишните стойностите за 2020г., са по-ниски отколкото през 2019г., това показват измерванията на Изпълнителната агенция по околна среда, предоставени на Столичната община", коментира Лорита Радева.

По отношение на най-съществения фактор на замърсяване на въздуха в София – битовото отопление на дърва и въглища продължава подмяната на отоплителните системи на домакинствата, отопляващи се на дърва и въглища по два проекта, припомни Лорита Радева, председател на Постоянната комисия по екология в СОС.

Одобрени са над 5500 кандидати и се провеждат обществените поръчки за доставка на отделните видове отоплителни системи. Привлечени са европейски средства за подмяна с екологосъобразни системи печките на около 20 хил. домакинства, което съществено ще промени нивата на замърсяване на въздуха в града. Процесът на набиране на заявления е отворен, заявления могат да се подават във всяка районна администрация.

Продължава и работата по монтиране на така нар. коминни филтри - през 2020г. са монтирани 428 бр. филтри, като към 31.12.2020г. общия брой на монтираните по договора филтри е 474 бр., които са визуализирани и на интерактивна карта на сайта на Столична община, на която са посочени всички монтирани досега 509 филтри", коментира Радева.

Тя посочва и инициирани са промени на нормативната база като Механизъм от оперативни мерки - Оптимизирано е времето за реакция и по-добра оперативност, повече превантивни мерки с цел ограничаване на замърсяването; въведени на национално ниво стандарти за въглищата, използвани за битово отопление, за да се ограничи съдържанието на сяра и пепел във въглищата, с цел намаляване на емисиите - „Наредба за изискванията за качеството на твърдите горива, използвани за битово отопление, условията, реда и начина за техния контрол“.

Също така и въведените изисквания към дървесината, използвана за битово отопление, за да се ограничи ползването на дървесина с висока влажност - Наредба №6 от 7 октомври 2019г. за изискванията и контрола върху дървесината, която се използва за битово отопление“ на Министерство на земеделието и горите.

"По следващия фактор на замърсяване на въздуха в София – транспорта, само след ден ще бъдат пуснати за движение 4-те км на третата метролиния през „Овча купел“ и с тях гражданите, които ще пътуват с метрото, достигат 500 000 на ден. А само третата линия на метрото ще спести до 90 хил. тона вредни емисии годишно. И да не пропускаме, че по 3-те проекта, финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.“ за сектор транспорт на различен етап на изпълнение са - закупуването на 25 нови, нископодови, климатизирани трамвайни мотриси, които заменят старите трамваи по линии 4, 18 и частично по линия 5, доставката на 52 електробуса, както и закупуването на 30 електробуса и 10 зарядни станции за тях и закупуване на 30 тролейбуса; които подменят стари тролейбуси по линии №№ 6,7 и 11 от масовия градски транспорт", отчете Радева.

Тя коментира и резултатите от извършен ремонт на основни пътни артерии. През 2020г. (по официални данни на ИАОС) – за всичките 6 автоматични станции на територията на СО е постигнато съответствие със средногодишната норма (40µg/m3) за показател ФПЧ10.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (27%, 190 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 253 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (2%, 14 Гласове)
 • Нови избори. (27%, 190 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 49 Гласове)
Общо гласували: 696 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Спортът във фокуса на заседанието на Столичен общински съвет...

На заседанието си днес,  22 юли градският парламент разглежда редица предложения, които имат за цел стимулирането н...

Прочети още keyboard_arrow_right