Пролет пукна и "цъфна" асфалтът на столичното училище "Найден Геров"

Пролет пукна и "цъфна" асфалтът на столичното училище "Найден Геров"

Снимка: Фейсбук, Карлос Контрера

3 години тече покривът на 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов" в Младост, общински съветник иска да се направи обследване и ремонт

Нацепен, на вълни и не ставащ за игра и спорт е асфалтът в училищния двор на столичното училище 100 "Найден Геров". Пролетта пусна и асфалтът цъфна със самородни "ландшафтни фуги" от тревичка между процепите. Това не е първата пролет, но дано е последната за остарялата настилка в училищния двор.

За проблема сигнализираха общинския съветник Карлос Контрера, който заедно с колегите си от групата на Патриоти за София казва, че седма година предлагат да се направи ремонт в училище "Найден Геров" и да се изгради физкултурен салон, какъвто до момента няма.

"Започнахме инициативата някъде 2016-2017г., когато старите порутени постройки бяха обявени за опасни, а по-късно съборени. Теренът в двора на училището беше разчистен, през бюджета на Столична община осигурихме финансиране за изграждане на нов физкултурен салон. Защитихме този проект с Димитър Антов и смятахме, че в съвсем кратко време учениците в 100 ОУ "Найден Геров" ще се радват на новата придобивка. Започна се обаче една дълга и протяжна сага с избор на изпълнител, прекратяваха се и се обявяваха нови и нови процедури, правеха се промени по проекта и т.н. Напълно разбирам огорчението и гнева на живущите във "Фонодви жилища", които смятат, че Столична община ги премята и подмята от година на година. Както съм заявявал многократно - една от причините да се записват малко деца в 100 ОУ е липсата на условия за спорт. Освен липсата на физкултурен салон, училищният двор също е в лошо състояние. Ще внесем и предложение за неговия ремонт с бюджета за 2023г. Тази несправедливост трябва да бъде поправена", написа Контрера, председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС и зам.-председател на Комисията по обществен ред и сигурност.

В отговор на негово питане, от 6 декемеври 2022г., кметът Йорданка Фандъкова му предоставя отговор и документи. Според тях вече има сключен договор, изпълнителят е предал проектната документация, нанасят се корекции по нея и в рамките на месец или два следва да започне строителството.

Проектът предвижда се освен физкултурен салон, да бъде изградена и кухня със столова. Срокът на договора е 296 календарни дни, а срокът за строителство е 265 календарни дни. "Средствата нужни за изграждането на физкултурния салон и кухнята със столова към нея са в размер на 2.472 млн. лв. и са осигурени от бюджета на Столична община, така че финансиране има.

"Искрено се надявам през 2024 г. да има изграден нов физкултурен салон, кухня и столова към нея за децата от 100 ОУ "Найден Геров", кв. "Фондови жилища"", казва Контрера.

В края на миналата седмица той изпрати писмо и до зам.-кметовете по култура и образование - Мирослав Боршош и по строителство - инж. Ангел Джоргов, с което настоява да се извърши спешен ремонт на 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов", чийто покрив тече от 3 години. В това училище се обучават над 700 деца.

"Поисках от заместник-кметовете незабавни действия за обследване, изготвяне на проект и осигуряване на финансиране за основен ремонт на физкултурния салон и училищния двор на 118 СУ "Акад. Людмил Стоянов", столичен район "Младост". В последните месеци имах няколко разговора с живущи от района по темата. Дълго време районната администрация е неглижирала въпроса. Предложенията ми са да се намеси Московска 33 и да се пристъпи към конкретни действия.
Общата площ на училищния двор (асфалтова настилка на съществуващата материална база на открито) е 7812 кв. м. Асфалтът е силно износен, като на места настилката представлява груб слой със стърчащи камъчета, налице са пукнатини, слягания, вдлъбнатини, ямки, бабуни, почвеният слой се показва, което е и предпоставка за обрастване с треви. Налага се цялостен основен ремонт на училищния двор, цялостна подмяна на асфалтовата настилка (преасфалтиране), както и подмяна на канализационни и дренажни (отводнителни) тръби и шахти с цел гарантиране на бъдещата нормална експлоатация. Редно е и да се извърши обследване на съществуващите спротни съоръжения (баскетболни кошове, врати, други уреди), тъй като поради атмосферните условия са амортизирани и корозирали, т.е. опасни и да се пристъпи към подмяната им с нови.
Състоянието на физкултурния салон е крайно незадоволително, в т.ч. на сервизните помещения към него (съблекални, тоалетни и други). Налице са видими следи от течове поради нарушена цялост на хироизолацията на покрива, което води до течове и овлажняване на тавана и стените. Настилката на пода е стара и овехтяла. Необходимо е да се извърши цялостен оглед, включително обследване на цялата конструкция и изготвяне на инженерно становище за необходимите действия, както и остойностяване на СМР. Отделно от това е нужно и подмяна на съоръженията и трайно прикрепеното оборудване във физкултурния салон", написа на Карлос Контрера.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 277 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Георги Георгиев: Спасихме от застрояване 11 декара междублокови п......

18 частни имота в столичния район "Младост" стават общинската собственост и върху тях няма да може да се строи. Това ста...

Прочети още keyboard_arrow_right