Пускат нова трамвайна линия 27 от "Манастирски ливади" до надлез "Надежда"

Пускат нова трамвайна линия 27 от "Манастирски ливади" до надлез "Надежда"

Снимка: Столица.bg

Правят се промени на маршрут и разписания на още 6 линии заради ремонта на трасето на петицата по "Цар Борис III"

Столична община пуска нова трамвайна линия №27 от кв. Манастирски ливади до надлез Надежда. Влаковете ще се движат на 4 минути в пикови часове и 5-6 минути през деня, а вечер на 10 - 15 минути. Докладът с предложението е в дневния ред на сесията на Столичен общински съвет в четвъртък, 10 март т. г.

В него се прави промяна на маршрута и разписанието на още 6 релсови линии, тъй като беше въведена временна организация на движението заради ремонта на петицата по "Цар Борис III" по проект "Интегриран столичен градски транспорт - фаза 1Г по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 - „Реконструкция на трамваен релсов път по бул. "Цар Борис 111" - от трамвайно ухо "Княжево" до трамвайно ухо "Съдебна палата".

От 10 декември трамвай номер 6 и 7 отново ще возят пътници до южните квартали

Промените на маршрутите ще осигури оптимална връзка с кв. "Иван Вазов" през "Мария Луиза" с Централна гара. Анализи показват, че при преминаването през "Мария Луиза" има голям пътникопоток за това направление и трябва да се осигури необходимото движение на трамваите.

Целта е да се подобри транспортното обслужване на кварталите/жилищни
комплекси „Обеля". „Надежда". „Иван Вазов", „Манастирски ливади”, „Борово", "Гоце Делчев”, „Красно село", „Стрелбище“, които са в обсега на бул. „България" като се осигури на гражданите лесен и удобен достъп до административната част на центъра и връзка с метролиния 1 (МС „Сердика"), пл. „Св. Неделя” и Лъвов мост, се посочва в доклада. Вносители са общинските съветници Карлос Контрера и Замфир Зарков заедно със зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев.

Променените маршрути и разписания на трамвайните линии и пускане на новата трябва да стане от 8 март т. г., но не по-късно от 15 март т. г. Сесията е на 10 март, четвъртък.

През март стартира реконструкцията на Петицата по "Цар Борис III"

Трамвайна линия 27 ще се движи от "Манастирски ливади", мотрисите ще се движат по маршрута на на линия № 7 до пл. "Македония", надясно по ул. "Алабин“, наляво по бул. "Витоша“, направо по бул. "Кн. Мария Луиза" до надлез "Надежда".

Промени ще има и на маршрута на трамвайна линия № 7 като се запазва от "Манастирски ливади" до метростанция "Хан Кубрат", с преминаване през бул.
"Христо Ботев".

"Да се внедрят разписания за трамвайни линии № 7 и № 27, които да осигуряват
синхронизирано преминаване в участъка между пл. "Македония" и "Манастирски ливади" с интервали в общия им участък от 4 минути в пикови часове. 5/6 минути през деня и 13 минути при нощно движение", пише още в доклада.

- Трамвайна линия № 1: Да се промени маршрута - от ж.к. ..Иван Вазов" до площад
..Македония", надясно по ул. ..Алабин", наляво по бул. ..Витоша", направо но бул. ..Княгиня Мария Луиза" до Централна автогара с преминаване еднопосочно по ул. ..Струга“ и обратно по маршрута си. със запазване интервалите на движение и броя обслужващи коли.

- Трамвайна линия № 6: Да се внедри разписание за движение на трамваите през
деня с интервали от 14/15 минути.

- Да се внедрят синхронизирани разписания за трамвайни линии № 11 и № 12. както и за трамвайни линии № 12 и № 18 (в съответните им общи участъци на движение) в рамките на разчетения пробег.

- Полученият пробег от въведените промени в организацията на движение на
трамвайни линии № 1, 6, 7, 11, 12, 18 и 27 да бъде отразен в разчета за икономическата рамка.

Новите корекции трябва да се направят от дирекция "Транспорт" на Столична община и Центъра за градска мобилност и да внедрят описаните промени в маршрутните разписания за трамвайни линии № 1, 6, 7,11,12,18 и 27, се посочва в доклада.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 150 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 971 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1142 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Председателят на СОС: От всеки от нас зависи да спрем войната, ко......

Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с минута мълчание и с изказване на председателя местния парламент...

Прочети още keyboard_arrow_right