Разширяват Централни гробища с 90 декара към "Надежда" (СНИМКИ)

photo_library
 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

 • Централни гробища

  Снимка: Столица.bg

Задължението за почистването на гробовете е на близки и роднини на починалите, ОП "Гробищни паркове" отговаря само за алеите

С 90 декара още ще бъдат разширени Централните софийски гробища, съобщиха от общинско предприятие "Гробищни паркове" пред Столица.bg. В дружеството има 9 парка: Централен гробищен парк - 824 дка, Малашевци - 560 дка, Бакърена фабрика - 680 дка, Княжево - 14 дка, Симеоново - 18 дка, Драгалевци - 4 дка, Дървеница - 7 дка, Горна баня - 30 дка и Банкя. Общо в София те са разположени на 255 декара с 255 000 места. 

В Княжево продължава доизграждане на урнова стена. Осем парка са затворени, защото има само наследствени места. Единствено в Банкя, в местността Полето се дават нови места. Обмисля се и на други места да се увеличи площта на гробищните паркове, но общината трябва да изкупи терени близо до тях. Изискването е да няма подпочвени води до определена дълбочина, разясни директорът на "Гробищни паркове" Райна Божичкова.

Централни гробища никога не са били толкова чисти и подредени, коментира пред Столица.bg жена, излизаща от гробището в Орландовци. Тя е доволна, че вече няма калища и мръсотия по алеите. Осигурен е нормален достъп до гробовете. И това било така повече от година. Жената не пести суперлативи за новия директор на "Гробищни паркове" Райна Божичкова, която управлява от година и половина общинското предприятие.

Гражданите редовно изпращали положителни коментари, защото паркът нямал нищо общо с това, което е бил преди две години. Сега алеите светят, орязани са храсталиците и сухите дървета, застрашаващи паметници. Поставена е нова настилка около административната сграда. Чисто и спретнато със цветни алеи е пред Ритуалната зала в началото на гробищата. Подновени са пейките, а отсреща е ремонтиран тротоарът. Сега е по-лесно и за поддържане, казват служителите в администрацията на Централни гробища.

Проблем обаче си остава почистването на наследствените гробни места и пътеките  между тях. Задължение на правоимащите е да ги почистват. Същото така и разстоянието между тях, което е около метър, по 50 см на съседните гробове, са ангажимент на близки и наследници на починалия да ги поддържат. Това гласи наредбата за гробищните паркове. Задължение на "Гробищни паркове" е да се грижи само за гробните места в Алеята на творците. А там се погребват само с писмо от Министерство на културата.

Падналите листа, особено есен също трябва да се почистват от близките, обясниха пред Столица.bg от администрацията, позовавайки се на чл. 9 ал. 5 от Наредбата. "Близките да идват поне веднъж в годината да почистят гробното място. А те идват един път на 15 години и се ядосват, че на гроба е израстнало дърво", възмущават се от администрацията. На централни гробища има паметници, които показват, че първите погребения са от 1922 година.

За да няма неразбрали вече се подава декларация, в която се посочва кой ще чисти гроба - фирми или лично. Услугата се извършва и от самият гробищен парк срещу 24 лв. на месец, а еднократно почистване на гробно място е 40 лв. Над 20 услуги предлагат общинските гробищни паркове. Те са с фиксирани цени, публикувани са на официялния сайт на предприятието и не са вдигани от 2011 година, припомнят от администрацията.

От организиране на погребение, раздаване, поддържане на гробното място до  изработване на паметник са услугите на ОП "Гробищни паркове". Също така се предлагат погребални консултанти с медицинско лице, които през цялото време са с близките на починалия. Консултантът придружава и организира церемониято до приключването й. Дружеството разполага със 7 погребални консултанта.

Гробищни паркове има денонощен телефон - 02 81321 и диспечери, които приемат адресите и осигуряват медицинско лице, хладилна камера и аранжьори. Оказва се обаче, че не всеки има право да изработва паметници и за да няма изнудвани, излъгани и измамени е добре да се проверява в специалния регистър на каменоделските услуги. За по-голяма сигурност е добре да се проверява дали избраният майстор на паметници фигурира в одобрения списък.

Задължението на "Гробищни паркове" е да почистват алеите и инфраструктурата, и да осигуряват нормален достъп до гробните места. Най-големите кампании за почистване са около Задушница. Общо в общинското предприятие работят 190 души на щат и те обслужват деветте гробищни парка на територията на София. Преди Задушница се взимат около 15 души, за да помогнат, обясняват от администрацията.

Неподдържаните гробни места могат да се отдадат. Първо се уведомяват наследниците, че мястото трябва да се почисти и ако няма реакция то се отдава. Има случаи, в които по 15 - 20 години никой не е стъпвал на гробното място, където могат да се полагат починали, които имат наследствена връзка. За 8 години мястото е безплатно, а за следващите 15 години се плаща 155 лв. 570 лв. е за ползване за вечни времена.

"Земята е общинска и след заплащане, гражданите не стават собственици, а купуват правото на ползване. За урновите клетки след година може да се полага. Стените са от варовик и нишите събират до 4 клетки", обясни Райна Божичкова. До преди 5 години едва 30% са кремирали починалите си близки. Тенденцията в послединте години показва, че вече са 50 на 50% и се увеличава броят на кремираните. Това вероятно е продиктувано и от липсата на места в гробищата, коментират посетители на Централни гробища.

Нова ритуална зала скоро ще има и на Бакърена фабрика, където бе поставено и осветление до църквата. На Малашевци ще се изгради дом на покойника. Всички гробищни паркове са с 24-часово видеонаблюдение на вход и изход. На Централните поетапно се изгражда и в парка. От 2018 г. има книга за похвали и оплаквания на всички гробища. Изненадващо е обаче, че няма нито едно оплакване.

Малки, но очевидни ремонти подобряват инфраструктурата на Централни гробища. Има нови плочници, сменено е осветлението и е поставено видеонаблюдение на Алеята на творците. Денонощна физическа охрана има на Централни, Бакърена и Малашевци. Благодарение на патрулиращите екипи са намалели кражбите на паметници и изнудванията. Бюджетът на ОП "Гробищни паркове" е 6 млн. лв. Справяме се, лаконичен е директорът на общинското предприятие.

31 чешми има на териотрията на Централни гробища и всички са с кранчета, за да не се разхищава водата. Циганите обаче лятото ходели там да се къпят и да си мият колите. А сметките за вода достигали до 4000 - 5000 лв., съобщиха от общинското дружество.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (53%, 145 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (28%, 77 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (8%, 23 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (11%, 31 Гласове)
Общо гласували: 276 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Люлин. Телефонно обаждане през нощта:
- Абе, вие нормални ли сте!? Ако не намалите или спрете музиката, ще извикам полиция!
- Ако не ви харесва, отидете да живеете в Обеля.
- Аз се обаждам от Обеля.

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 23
замърсяване на въздуха

Български младежи спечелиха състезание за прогнозиране замърсяването на въздуха

Първите три места на международно състезание за прогнозиране замърсяването на въздуха бяха спечелени от български отбори. В хакатонът "Datathlon" се включиха 140 участници.То се проведе на четири места по света и онлайн. До финала стигнаха 6 отбора- два от Ливан и четири от България.Финалната тройка бе обаче за родни младежи - отборите Хамелион, Wonder Gang и отбор Финикс. Основните спонсори на инициативата бяха Проект "Зелена София" на Столична община и Асоциация за развитие на София.Те дадоха на участниците задача да идентифицират различните фактори за замърсяване въздуха на София и връзките между тях. Отличените в състезанието ще имат възможност да покажат уменията си на международния фестивал за технологии WEBIT, който ще се проведе на 13-15 май. Прочети още...

comment 0
visibility 76
влакове и таксита

Маршрутките в Своге претъпкани заради спрените влакове (ВИДЕО)

Маршрутните таксита в Своге са буквално претъпкани заради спирането на влаковете по Искърското дефиле след като мъж бе блъснат тази сутрин. Това разказаха възмутени граждани пред Столица.bg. Мъжът е ударен от влак, пътуващ от Лом за София в отсечката между Елисейна и Лъкатник. Хората, които работят в София, няма как да стигнат навреме до работните си места заради инцидента. От БДЖ поясниха пред медията ни, че веднага след инцидента те първи са позвънили на няколко фирми с маршрутни таксита да поемат пътникопотока. Но те им отказали.И заради това в момента хората са принудени да пътуват в маршрутките буквално един върху друг. Припомняме,че заради инцидента пет влака не можеха да продължат по разписанието си. На гара Лъкатник стои влакът от София за Варна, в Елисейна е спрян бързият влак Горна Оряховица- София, в Своге- бързият влак София- Видин, в Зверино ред чака бързият влак Видин-София. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Преди сесията на СОС: Музикант и легенди в спорта стават "Почетен гражданин" на София...

"Топлоцентралата" да стане Общински културен институт (ОКИ) ще решават общинските съветници утре на редовна сесия н...

Прочети още keyboard_arrow_right