Предложение: Ремонт на "Цар Борис III", паркинг под "Македония" и трамвай до Орландовци да се включат в кредита

Ремонт на "Цар Борис III", паркинг под "Македония" и трамвай до Орландовци

Снимка: Столица.bg

Три обекта за ремонт и строителство да бъдат включени в списъка, за който Столична община ще тегли инвестиционен заем от Европейската банка за развитие. Това предлагат от Спаси Софиая. От организацията се включиха в общественото онлайн обсъждане за кредита, който ще изтегли Столична община.

Предложението е да се разшири програмата, в която към оммента са включени 10 обекта - изграждане и ремонт на ключови булеварди и трасета и има 5 резервни. Така списъкът да се допълни с основен ремонт на бул. „Цар Борис III“, изграждане на подземен паркинг под бул. „Македония“ и ново трамвайно трасе в кв. Орландовци, както и построяването на ново кръстовище на две нива, за улесняване на движението в кв. Хладилника.

„Придвижването по бул. „Цар Борис III“ е огромен проблем за жителите на десетки квартали, които разчитат на него. Това е от основните входно-изходни артерии на града е в предаварийно състояние, а липсата на канализация превръща булеварда в река при всеки дъжд. Освен ремонт на пътните платна, там трябва да се ремонтират изцяло и тротоарите, велосипедната алея, канализацията, осветлението, зелената система", казват от Спаси София.

Вторият проект е изграждане на подземен паркинг за 740 автомобила под бул. „Македония“, с прогнозна сотйност 12 млн. лв. Според тях това е предвидено  и в Плана за устойчива градска мобилност на Столична община.

"Това ще помогне и за ограничаване на колите в историческия център и ще позволи градската среда да стане по-чиста и приятна", аргументират се от гражданското сдружение. Като трети стратегически проект, предлагат разширяването на трамвайната мрежа в кв. Орландовци. "Така че кварталът да има директна, бърза и екологична връзка с центъра и метрото. С този проект ще се подпомогне достъпът до северна София, която значително изостава по инвестиции и развитие от южните части на града и това трябва да се промени", коментира независимият общински съветник Борис Бонев.

Според него изграждането на ново кръстовище на две нива ще облекчи движението в кв. Хладилника. „Кръстовището на бул. „Черни връх“ с бъдещия бул. „Тодор Каблешков“ и в момента е на предела на капацитета си, а с построяването на новия пробив, транзитното движение там ще се увеличи драстично, прогнозира Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right