С 10% да се намали такса "Смет" за гражданите в София

С 10% да се намали такса "Смет" за гражданите в София

Снимка: Столица.bg

Читалищата на територията на Столична община да бъдат освободени от такса „Битови отпадъци“

Общинските съветници от групата на „БСП за България“ да предложат намаляване с 10% на такса „Битови отпадъци“ за недвижимите имоти на гражданите в София за 2021 г. Това реши Градският съвет на Софийската организация на БСП на своето първо онлайн заседание. Приетата позиция е във връзка с предстоящото гласуване в СОС на План-сметката за чистотата на столицата през следващата година.

„По този начин около 6 млн. лв. ще останат на разположение в семейните бюджети на софиянци, които ще са им от помощ предвид утежнената икономическата обстановка в страната и столицата, обусловена от влошаващото се положение с COVID-19“, аргументират се социалистите.

Групата на БСП ще предложи допълнителни 3 млн. лв., за миене на вътрешно-квартални улици, велоалеи в обхвата на тротоарите и други места за обществено ползване, да бъдат предвидени към разходната част на План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци и за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване. Това предложение да бъде направено като мярка срещу ФПЧ и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Също така, общинските съветници от левицата предлагат читалищата на територията на Столична община да бъдат освободени от такса „Битови отпадъци“ за следващата година. Предложението им е продиктувано от затрудненото положение и драстично намалените приходи от читалищна дейност, заради противоепидемичните мерки, през 2020 г.

„Анализът на планирането и изпълнението на План-сметките за чистота на Столична община показва, че е налице трайна тенденция през годините да се събират и изразходват все по-големи суми“, считат столичните социалисти. Те посочват, че в критичната 2009 г. София разполагаше със 130 млн. лв. за почистване на града, а през 2021 г. са предвидени над 220 млн. лв., което е със 70% повече", коментират общински съветници. 

Ако направените от групата на „БСП за България“ предложения и аргументите към тях не бъдат приети от мнозинството в СОС, общинските съветници от левицата ще гласуват против приемането на План-сметката за чистотата през 2021 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right