Съкращават се сроковете по проверка, стикиране и премахване на стари коли от общински терени в София

Съкращават се сроковете по проверка, стикиране и премахване на стари коли о

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие единодушно предложението на Борис Бонев за по-бързо и лесно премахване на изоставените коли в столицата. Освен уеднаквяване със сроковете на национално ниво, промяната на общинската наредба ще позволи сроковете за реакция и премахване да бъдат съкратени, коментира независимият общински съветник Борис Бонев, вносител на доклада.

С промяната работата да бъде оптимизирана, а процедурата да бъде прозрачна и ефективна, като се въвежда едномесечен срок за реакция от страна на районното кметство при подаден сигнал.

„Администрацията вече е длъжна да предприеме конкретно действие по стикиране в разумен срок и да информира гражданите за него. Прехвърлянето на отговорност вече няма да може да се ползва като извинение и по този начин се повишават ефективността и отчетността на работата“, коментира Бонев.

Опростява се и процедурата по самото стикиране и премахване на колите, като в екипите вече няма да има представители на СДВР.

От Спаси София припомнят, че в края на 2020 г. те успяха да се преборят и за промяна на националната наредба, с която сроковете за премахване на старите коли бяха съкратени от 27 на 6 месеца. Това позволи изоставените коли, които отнемат хиляди места по софийските улици, тротоари и междублокови пространства, да бъдат извозвани далеч по-бързо и ефективно.

„До момента много от собствениците заобикаляха процедурата, преместваха колите или години наред си спестяваха разходите за ГТП, а автомобилите служиха за складове пред блоковете. Вече това няма да бъде възможно.  Улеснената процедура важи само за изоставени коли върху общински терени, т.е. улици, тротоари, междублокови пространства…, а не касае частните имоти, където всеки е свободен, ако желае, да си складира стария автомобил“, обясни Борис Бонев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От 2022 г. в София:Разкрива се автобусна линия 173 от Овча купел ......

Нова автобусна линия се осигури по-добро обслужване на столичани, след като ще свързва Овча купел в болница "Света Анна"...

Прочети още keyboard_arrow_right