Съветник от СОС предупреждава премиера за тежкото състояние на обществения транспорт в София (ВИДЕО)

Съветник от СОС предупреждава премиера за тежкото състояние на обществения

Снимка: Столица.bg

Столична община не може сама да се справи с двете кризи, застрашени са заплатите в транспортните дружества, неглижирането ще доведе до граждански недоволства, казва Карлос Контрера

Общинският съветник Карлос Контрера внесе писмо в Министерски съвет до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и транспортния Николай Събев. В него той предупреждава, че общественият транспорт в София е в тежко състояние заради двете кризи - санитарна и енергийна.

С писмото Контрера, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност към СОС, настоява държавата в рамките на бюджета да отдели средства за финансиране на градския транспорт в София.

"Мното ясно сме обяснявали и отново съм посочил, че общественият транспорт в столицата изпитва известни трудности, поради сливането на двете кризи - енергийна и санитарна. В тази връзка има анализи, които показват, че сега и назад във времето тежеста на издръжката на транспорта основно пада върху Столична община. Разпределението е 5:1 между община и държава.
Аз не смятам, че след в условията на две години санитарна криза и след 4 - 5 месеца енергийна криза, общината сама е способна да поддържа обществения транспорт на нивата, на които се очакват от столичани. Поради това съм поискал държавата да се намеси, защото в момента само тя има механизмите и ресурса да подпомогне сектора, които е изключително силно засегнат.

Първо, защото в резултата на падемията и мерките пътникопотокът спадна с около 50% и се отразява на приходите за заплащане на режийни разходи и заплати. От друга страна, от септември 2021 г., имаме впечатляващ пик в цената на ток и природен газ. Това са две от нещата, които водят до увеличение на разходите. Заради природния газ и увеличение над 200% за една година Столичен автотранспорт е реализирал загуби от 8,5 млн. лв. Цената на електоренергията за метрото се е увеличила над 3 пъти, сочи сметката за януари.

В тази ситуация когато цените хвърчат нагоре, а пътниците намаляват заради мерките, очевидно е, че са необходими спешни едйствия. Видяхме, че правителството въобще не е заинтересовано от темата "Обществен транспорт", което създава риск пред нормалното функциониране на тези системи, не само в София, но и в други градове - Варна, Пловдив. Смятам, че отговорната позиция, държавническата поция е в най-бърз порядък хората, които могат да вземат тези решение - премиер, финансов министър, министър на транспорта, да предприемат действия и да осигурят кризисно финансиране. Имам предвид, че ако в рамките на следващите седмици до месец, не се даде някакво решение, по двата проблема, най-вече на този с цените на тока и газа, има риск транспортното обслужване не само в София, но и в други градове да се влоши. Аз разбирам, че правителството не желае да си сътрудничи с общините, но една подобна политическа позиция ще засегне пряко гражданите и не мисля, че в подобна кризисна ситуация е нужно да се стига до противопоставяне между институциите и разнобой.

В писмото обръщам внимание на премиера и двамата ресорни министри, които могат да решат въпроса, защото липсата на действия и мерки през следващите седмици може да доведе до огромно социално недоволство. И не смятам, че има община, която може сама да реши тези проблеми, което означава, че недоволствота най-вероятно ще се обърне срещу тях.

Редно е да отеблежим, че в сферата на обществения транспорт в София работят около 10 000 души, заедно с техните семейства. Това е една немалка част от нашето общество, което ще е недоволно. В този смисъл когато се вземат политически решения трябва да се отчита фактът, че без осигуряване на финансиране тези хора трудно ще си получават заплатите, трудно ще издържат своите семейства. От друга страна липсата на средства води логично до намаляване на курсовете на транспорта, което означава, че пътниците - гражданите, ще бъдат недоволни.

Когато имаме тази картина и знаем, че общината няма как да изнася тази тежест, логично, в един момент ще трябва да се съберем тук пред Министерски съвет. Единият вариант е диалог, а другият  - улично недоволоство, което според мен не трябва да бъде допускано от държавата", обяснява и предупреждава във видео пред сградата на Дондуков 1 Карлос Контрера, председател на "Патриоти за София".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Проверки на ЦГМ установиха: Гратисчиите в градския транспорт в Со......

Между  3 и 7% са гратисчиите в градския транспорт в София. Това съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев на днешното...

Прочети още keyboard_arrow_right