Съветници искат изслушване в СОС на Топлофикация и Зелени системи за проблемите в София

Съветници искат изслушване в СОС на Топлофикация и Зелени системи запроблем

Снимка: БСП-София

Социалистите настояват столичният кмет да представи финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община

 

Общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" настояват за изслушване на ръководствата на "ЕРМ Запад", на почистващите фирми, на "Топлофикация - София" и на дирекция "Зелени системи" още на следващата сесия на СОС идния четвъртък, 7-ми декември, съобщиха от групата на социалистите в СОС.

В писмо до кмета Васил Терзиев те настояват да бъдат поканени шефовете на посочените дружества, за да отговорят на въпросите на съветниците, свързани с проблемите, които имаха, по време на първия по-сериозен снеговалеж в София.

"Тези основни системи в града срещнаха сериозни затруднения в работата си преди седмица при 15-20 см сняг. Подобна обстановка не е необичайна за София в края на ноември. Още повече, че метеоролозите предупреждаваха за нея дни по-рано, коментира председателят на БСП - София Иван Таков. - Въпреки това имаше сериозни затруднения с почистването на улиците, потрошените клони на дърветата стояха 2-3 дни, а на места все още не са разчистени, имаше тежки проблеми с електроснабдяването и с отоплението.

Таков е категоричен, че столичани имат право да знаят защо се стигна до всичките тези проблеми накуп при първия по-сериозен сняг в града. Както и какво ги очаква през следващите 2-3 зимни месеца. "Ние трябва да сме наясно какви са проблемите, за да направим така, че да бъдат предотвратени евентуални следващи подобни ситуации", предупреждава лидерът на столичното БСП.

В списъка на дружествата за изслушване е и това на "Софийска вода" ЕАД, за да докладва за състоянието на шахтите и отводнителните системи, предвид очакваните валежи през зимния сезон.

В друго писмо до кмета Васил Терзиев общинските съветници от БСП настояват той да се разпореди да бъде изготвен финансово-икономически анализ на състоянието на Столична община към момента.  Това беше и една от темите, които бяха обсъдени на срещата между социалистите и групата на ПП-ДБ,Спаси София миналата неделя.

След дългогодишното управление на досегашния кмет Йорданка Фандъкова и на ГЕРБ задължително следва да бъде направена проверка на текущото състояние на финансите и изпълнението на инвестиционните обекти в Столична община. Трябва да има яснота, какви са финансовите и инвестиционните параметри, при които СОС предстои да взема своите решения, особено в контекста на предстоящото приемане на план-сметката по дейностите по чистота и сборния бюджет на Столична община за 2024 г., обясняват социалистите.

"Безспорен факт е провалът на досегашното управление на ГЕРБ в изготвянето на реалистичен бюджет, особено в частта за изпълнение на капиталовата програма, както по обем, така и по отношение на качеството, казва Иван Таков.

"Затова настояваме, в спешен порядък, да бъде направен анализ на изпълнението на големите инвестиционни проекти, които в момента се реализират в Столична община. В тази връзка е необходимо да получим конкретна информация на какъв етап е тяхната реализация, осигурено ли е финансирането им, в каква степен, налице ли е финансиране на обекти с европейски средства и съществува ли опасност тези средства да не бъдат усвоени и на практика да бъдат изгубени", коментира Таков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (17%, 19 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (32%, 36 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 111 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС прие доклада на кмета на София за санирането...

Столичните общинари приеха доклада на кмета на София Васил Терзиев за участие на районните администрации в проекти по вт...

Прочети още keyboard_arrow_right