Съветници от БСП спряха спорна технология в депото на "Метрополитен" в "Обеля"

Съветници от БСП спряха спорна технология в депото на "Метрополитен" в "Обе

Снимка: Столица.bg

Технологиите, които ще бъдат използвани, ще трябва да бъдат сертифицирани и да имат СЕ сертификат. заяви експерт

Общинските съветници от групата на БСП Николай Велчев и Милка Христова, и експертът на социалистите в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валентина Узунова предотвратиха налагането на спорна технология в депото на "Метрополитен" ЕАД в "Обеля".

Това стана по време на обсъждането на доклад в СОС, внесен от заместник-кметовете Дончо Барбалов и Ангел Джоргов, за даване на съгласие на "Метрополитен" ЕАД да разходва собствени приходи за оптимизиране на горивния процес на газовите котли в депото в кв. "Обеля".

"Имаше два спорни момента в този доклад, срещу които ние се борихме близо 6 месеца и се радвам, че постигнахме успех, при това с пълен консенсус от общинските съветници в залата на СОС, коментира експертът Валентина Узунова. - От една страна беше спорната технология, а от другата - пълното пренебрежение на енергийната ефективност. България е член на ЕС и трябва да се съобразява с неговите регламенти. Това в доклада, предложен от заместник-кметовете на Столична община, не беше спазено".

По време на сесията на СОС днес корекциите бяха направени в зала и бяха приети с пълно мнозинство от представителите на всички политически партии.

"Сега технологиите, които ще бъдат използвани, ще трябва да бъдат сертифицирани и да имат оценка за съответствие, т. нар. СЕ сертификат. Също така ще бъде направена оптимизация на котлите, ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност и ще бъде изследвана възможността за използване на водород като алтернативно гориво. Общата инвестиция ще бъде на стойност до 2,8 милиона лева", обясни Валентина Узунова.

Радвам се, че положените усилия от нашия експерт Валентина Узунова и от заместник-председателя на СОС от БСП Милка Христова се увенчаха с успех. Благодаря за подкрепата и на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. В крайна сметка, най-важният резултат от всичко е, че "Метрополитен" ЕАД получи зелена светлина за крупен проект, насочен към енергоспестяване и локално производство на енергия от ВЕИ, каза Велчев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 233 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1275 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1544 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник предлага Топлофикация да се включи в Плана за в......

Най-доброто решение за спасяването на "Топлофикация - София" е дружеството да бъде включено в Плана за възстановяване и ...

Прочети още keyboard_arrow_right