Силвия Христова: Повече прозрачност дава новият правилник на СОС

Силвия Христова: Повече прозрачност дава новият правилник на СОС

Снимка: Столица.bg

7 месеца работна група на местния парламент работи по новия правилник

Повече прозрачност, яснота в процедурите, повишаване на възможността за контрол на работата на районните кметове и синхронизиране с променените закони са преимуществата на новия Правилник за работа на Столичния общински съвет.

"Това са основните цели за промените в правилника за работа на Столичния общински съвет, които се разглеждат на днешното заседание на съвета. Работата по тях започна в края на миналата година", коментира пред Столица.bg председателят на работната група по изработване на новия документ Силвия Христова от ГЕРБ-СДС.

Точката е първа в дневния ред на сесията на СОС, която върви в момента онлайн. В началото общинският съветник Методи Лалов поиска Правилник да се дискутира и обсъжда самостоятелно, а не в дневен ред от 40 точки или на извънредна сесия. При гласуването обаче местният парламент не прие предложението.

Методи Лалов предложи Правилникът на СОС да се разгледа самостоятелно или на извънредна сесия

„Ясно разписаните правила и процедури и тяхното спазване от всички са гаранция, че работата ни в името на града и неговите жители, ще бъде организирана на необходимото високо ниво.“, каза още Силвия Христова.

Публикуване на докладите с проектите за решения на електронната страница на общинския съвет, излъчване на откритите заседания на комисиите в социалните мрежи на СОС и запазването им в архив, публикуване на протоколите от заседанията на комисиите и отразяване поименното гласуване на членовете им по всеки въпрос – това са част от предвидените промени.

Христова обясни още, че и в момента заради пандемията, онлайн заседанията на съвета и комисиите се излъчват във Фейсбук, но правилникът предвижда това да продължи и занапред. Въвежда се и контрол под формата на питания от страна на общинските съветници върху работата на районните кметове, подобно на питанията към кмета на Столична община. И още – докладите на общинския съвет ще се публикуват във формат, който позволява по-лесното търсене и обработване на информацията, и ще бъдат подписвани с електронен подпис.

Всички тези промени в правилника са по предложение на групата ГЕРБ-СДС и ще улеснят достъпа на граждани, юридически лица и институции до заседанията на съвета и комисиите, до решенията и материалите, на чиято база са взети.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 38 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (15%, 25 Гласове)
Общо гласували: 167 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right