Начална страница / Местна политика / СО и КАБ се разбраха, удължават срока и допълват условията за конкурса за пл. “Света Неделя”

СО и КАБ се разбраха, удължават срока и допълват условията за конкурса за пл. “Света Неделя”

До съгласие и разбирателство стигна Столична община с Камарата на архитектите в България (КАБ) за конкурса за реконструкция на площад “Света Неделя”. Срещата бе инциирана от кметът Йорданка Фандъкова, която днес заедно с главния архитект Здравко Здравков бяха на среща с представители на КАБ и на столичната структура на архитектите.

В понеделник ще има още една среща на арх. Зравков с представителите на КАБ, за да се уточнят детайлите, каза Фандъкова. “Моята задача, която дадох на арх. Здравков е, ако има юридическа възможност да не се прекратява конкурсът, а да се удължи срокът и да се допълнят условията с предложенията на Камарата както и на Софийската колегия на архитектите”, обясни кметът на София.

Поводът за срещата бе недоволството на КАБ с условията и ограниченията, според тях, на условията в конкурса. В началото на седмицата те излязоха с декларация, в резултат, на която техни представители напуснаха комисията на конкурса. Те искаха да се прекрати конкурсът, защото имало допуснати само 7 кандидата. С декларацията те изразиха мнението, че е необходимо да има повече прозрачност и критерийте да бъдат занижени, за да има по-голяма конкуренция.

Не правим конкурс за дипломна работа, отвърна им пък главният архитект. Той се аргументира, че спечелилият първото място за реконструкция на пл. “Света Неделя” трябва да може и да реализира проектът, в който има и много археология и тя трябва да запази своето място в градската среда.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Председателят на СОС опроверга фалшива новина

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков се наложи да опровергава фалшива новина във вестник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *