Начална страница / Местна политика / Собствениците на екоавтомобили ще усетят данъчното облекчение в София
задръстване на Цариградско шосе
Снимка: Столица.bg

Собствениците на екоавтомобили ще усетят данъчното облекчение в София

Собствениците на стари автомобили в Столична община да плащат възможно най-ниските нива на данъците през 2019 г., които позволя законът след промените. Това каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов пред БНТ. Ще дадем възможност на хората да свикнат с новия начин на изчисление на налога. Собствениците на по-екологичните коли ще усетят данъчното облекчение, а това ще е стимул за подновяване на автомобилите, коментира финансист №1 в Столична община.

Мощността на автомобила ще е решаващ компонент при определянето на данъка. Според промените в закона мощността ще умножава по екокатегорията и се получава размерът на налога за годината. общинските съвети пък ще решават за нивата на данъците.

Всеки иска да си купи нов автомобил, но няма възможност. Промените ще ударят беднотията, коментира Христо Перчемлиев, който кара автомобил на над 20 години. Според него досега във формулата е съществувал имуществен компонент , а сега след промените мощността на автомобила ще е решаваща.

Досега всички автомобили над 130 коня минаваха под един знаменател, но заради неефективен контрол се премахва отстъпката за наличието на катализатор, коментира Перчемлиев. Облекчения няма да има и колите с допълнително монтирана газова уредба.

освободени от данък ще продължават да бъдат електрическите автомобили.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Данъкът за коли с Евро 4 и следващите намалява до 60%

В унисон с промените, приети в Закона за местните данъци за новия начин за облагане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *