СОС актуализира цените на общинските жилища в София

СОС актуализира цените на общинските жилища в София

Снимка: Столица.bg

С 41 гласа "за" , 3-ма "въздържал се" и без "против", Столичният общински съвет днес прие измененията в Наредбата за цените при сделките с недвижими имоти на Столична община. Докладът бе внесен от общински съветници от всички политически групи и мен, като зам.-кмет по направление "Финанси и здравеопазване". Според промените, базисната цена на общинските жилища се увеличава с около 70%, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов във фейсбук.

Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. В София обаче, разликата между пазарната и базисната цена на общинските имоти беше драстична. Последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти е била през 2013 г., когато базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лв. за монолитно строителство и 485 лв. за панелно.

В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст. Според данни на НСИ, към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г.

Одобрените от СОС днес цени на кв. метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. Освен вида строителство, за базовата цена на всеки имот има значение зоната, в която се намира, изложение, етаж, наличие на складови помещения и др.

С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива. Към момента над 1300 семейства, които живеят под наем в общинско жилище, са подали заявление в районните администрации за покупка на съответния имот. Вече се подготвя доклад с предложенията на районните кметове за продажба, който предстои скоро да бъде разгледан от СОС.

Предвижда се част от получените от сделките средства да се връщат обратно в съответните райони и да се ползват за ремонт и облагородяване на инфраструктурата и развиване на жилищната политика на СО.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първ......

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите, съобщиха о...

Прочети още keyboard_arrow_right