СОС иска имоти от държавата, нужни за устойчивото планиране на София

СОС иска имоти от държавата, нужни за устойчивото планиране на София

Снимка: Столица.bg

Според ГРАО от 2020 г. адреси в НПЗ „Изток“, м. „Къро“ имат 3333, прогнозата е, че към 2030 живеещите в района ще са около 8000, а работещите над 60 000

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и председателят на комисия по общинска икономика Николай Стойнев внасят предложение, което ще бъде разгледано на заседанието на съвета на 22-и юли за придобиване на терени държавна собственост на територията на НПЗ „Изток“ в район Младост.

Това решение ще даде старт на процедура по безвъзмездно предоставяне на имоти от държавата към общината, които ще послужат за задоволяване на нуждите на града и ще създадат възможност за планиране и реализиране на редица мероприятия за подобряване образователната, здравната, културната и спортната инфраструктура в района. Тази процедура изисква технологично време и съгласие от страна на държавата, но ще доведе до качествени промени във възможностите за градско планиране.

Целта на Столичната община е намиране на начини за рационалното използване на наличната земя в урбанизираните територии, както и използване на съществуващата инфраструктура и градски транспорт по такъв начин, че да се сведе до минимум консумацията на нови територии и енергия, като същевременно се намалят трайно „паразитните” пътувания в града, респективно – емисиите на въглероден диоксид.

Територията на бившето НПЗ „Изток“ с огромния си потенциал от компактни терени (близо 280 000 кв. м.) с отпаднала необходимост – държавна собственост ще може да реши едновременно няколко важни проблема. Първо, да предложи модели и да даде конкретна възможност за решаване на проблеми, възникнали в жилищните комплекси вследствие на проведената реституция след 90-те години. Освен това част от въпросните терени могат да бъдат предвидени за обекти на социалната инфраструктура за бъдещите обитатели и да подобрят качеството на живот в района.

„Проблемът с отчуждаването на огромен брой терени на територията на Столична община може да бъде решен само с помощта на държавата – или с финансова подкрепа, или чрез безвъзмездно прехвърляне на имоти с отпаднала необходимост за тази цел. Частните парцели в зелени зони и междублокови пространства, които са с право на застрояване трябва да бъдат върнати на гражданите чрез откупуване или чрез обезщетяване. Ако получим тези терени от държавата можем да решим десетки подобни случаи. Надявам се конкретните министерства, в чиито патримониум се намират, да проявят загриженост и политическа отговорност към столичния град“. Коментира Председателят на СОС Елен Герджиков.

Зоната на НПЗ „Изток“, м. „Къро”, район „Младост“ бе предмет на инвестиционна активност, както в предходния пик на строителството в София в периода 2005 - 2009 г., така и към настоящия момент. Тя ще стане още по-атрактивна след пускането на разширението на трети метродиаметър през Слатина до Цариградско шосе.

Съгласно данните в ГРАО от 2020 г. адресно регистрираните жители в зоната на НПЗ „Изток“, м. „Къро“ са 3333. Прогнозата на експертите, обаче е, че към 2030 живеещите в района ще са около 8 000, а работещите в офис и търговски сгради (включващи и частта от ж.к. „Младост“ в обхвата на метроспирките) над 60 000.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли предложения от Трифонов кабинет?
 • Да, Слави ще направи правителство. (26%, 206 Гласове)
 • Не, нямат достатъчно депутати. (36%, 288 Гласове)
 • Не се интересувам от политика. (3%, 21 Гласове)
 • Нови избори. (28%, 228 Гласове)
 • Незнам, време е за плаж. (7%, 58 Гласове)
Общо гласували: 801 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Готов е докладът за пешеходна връзка от бул. Витоша до планината ......

Общинският съветник Симеон Колев e на път да сбъдне мечтата си и да свърже пешеходно центъра на София с планината. Новия...

Прочети още keyboard_arrow_right