Одобриха допълнителни средства за ремонта на общинския театър София

-

Снимка: Театър "София"

 

Столичен общински съвет реши да предостави допълнителен временен безлихвен заем в размер на 2 200 000 лева за изпълнение на ремонта на общинския театър София.

Дългоочакваният ремонт на театър "София" започва през юни

Ремонтът на емблематичната сграда в центъра на столицата вече започна. Съгласно сключения договор, строителните работи ще продължат до края на 2023г., като ще бъдат извършени комплекс от дейности, свързани с реконструкция и обновяване на Театър „София”. Общата стойност на проекта е 9 770 197,34 лв. с ДДС, като Сред предвидените дейности са изграждане на нова стълба, шивални, склад, гардероб, реквизит, офис, фоайе и санитарни възли на четвърто ниво, рампа за инвалидни колички от южната страна на главното стълбище, специализиран санитарен възел и обособени места за хора с увреждания. Предвиждат се и дейности по остъкляване на сцена "Арена", като ще се премахват металните решетки към парка и се заменят със сгъваеми стъклени витрини. Те ще позволяват отварянето към градината при хубаво време.  Промените се допълват и от телескопични сгъваеми трибуни и малка кафетерия във фоайето до главния вход.

В резултат от повишаването на цените на услугите и материалите в строителния сектор по време на провеждането на процедурата по Закона за обществени поръчки обаче, предвидените средства не достигат. "Стойността на сключения договор за изпълнение на СМР по проекта надвишава стойността на допустимите разходи, които се финансират от БФП, ФИ и голяма част от собствения принос по проекта, което ще наложи СО да дофинансира изпълнението на СМР/дейностите, свързани с неговото изпълнение", се казва в доклада, приет от СОС.

За да не се нарушава графикът за изпълнение на дейностите по проекта и разплащането на договора за СМР, е необходимо заемообразно отпускане на средства от бюджета на Столична община, под формата на временен безлихвен заем.

Необходимите средства в размер на 2 200 000 лв. (два милиона и двеста хиляди лева) с ДДС ще бъдат отпуснати под формата на безлихвен заем от бюджета на Столична община. Със средствата ще бъдат обезпечени плащанията по вече сключени от общината договори за изпълнение на инвестиционния проект за реконструкция на театъра.

След като Управляващият орган на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ одобри исканията за плащане от страна на Столична община, заемът ще бъде върнат. След верифициране на сумите, същите ще бъдат възстановени по бюджета на Столична община, се казва в проекта за решение, приет от общинските съветници.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 935 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1095 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right