СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратегически транспортни обекта в София

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратегически тра

Снимка: Фейсбук

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътрешните рингове, които ще изведат трафика от центъра, за ремонт на трамвайни линии и за първата част от зеления ринг.

Предложението за креди получи зелена светлина на първото за годината заседание на Столичния общински съвет. Плановете са за срок от 5 години да бъдат изпълнени 10 стратегически обекта, а заемът да се изплати в период от 20 години, като индикативната лихвата по него ще е 0,35%.

Изграждането и ремонта на стратегическите обекти са обединени в проект „Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на гр. София“.

На сесията днес бе гласувано и допълно решение на общинските съветници, а то е преди да бъде подписано споразумението за заема, проектът му ще бъде разгледан от общинските съветници в комисиите по „Финанси и бюджет“ и „Икономика, собственост и дигитална трансформация“.

Трамвайното трасе се вдига и мотрисите ще минават по покрива на тунела при НДК

Намаляване на трафика в центъра на града, повишаване на пътната безопасност и подобряване качеството на атмосферния въздух – това са основните цели, които ще бъдат постигнати с изпълнението на предвидените обекти. При повечето от тях ще бъдат реконструирани тежко натоварени пътни трасета и ще бъдат подобрени условията за градския транспорт.

Сред десетте проекта е завършване на булевардите „Тодор Каблешков“ и „Филип Кутев“ - част от третия градски ринг, който свързва бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“. Друг булевард, който ще се довърши със средствата от заема, е „Копенхаген“, като се включва и трамвайно трасе. Това ще облекчи движението по бул. „Ал. Малинов“ и ще осигури нова връзка между „Младост“ и бул. „Цариградско шосе“.

Транспортна комисия одобри заем от 60 млн. евро за 10 инфраструктурни обекта в София

В списъка е и изграждането на бул. „Източна тангента“, който свързва „Ботевградско шосе“, „Владимир Вазов“ и Северната скоростна тангента. Строителството на бул. „Рожен“ пък ще осигури връзка на северните квартали с центъра. Предвижда се и разширение на бул. „Ломско шосе“ от кръговото кръстовище при едноименната метростанция до околовръстния път. И още – реконструкция на бул. „Скобелев“ заедно с ремонт на транспортния тунел на НДК, с което ще се отдалечи трамвайното трасе от близките сгради.

Предвижда се и ремонт на тунела към „Люлин“, както и на пътните платна и трамвайната линия по бул. „Царица Йоанна“. Ще се обнови и трамвайното трасе по бул. „Стамболийски“, както и пътната настилка. Предвидено е и изграждане на първата част от зеления ринг на София – от „Слатина“ до Борисовата градина. Той ще заеме трасето на бившата жп линия при гара „Пионер“, като се планира изграждането на 3,1 км велоалея, пешеходна зона и линеен парк.

Ето на кои стратегически обекти Столична община ще направи реконструкция

Общата стойност на обектите е близо 195 млн. лв. Освен тези 10 е предвиден и списък с пет резервни, тъй като става дума за рамков заем, който дава възможност в хода на изпълнение да бъдат подменяни обекти. Това означава, че ако проектната готовност за един обект е по-напреднала от тази за друг, ще може да се заменят.

В резервния списък са включени: реконструкция на бул. „Рожен“ от надлез „Надежда“ до надлеза на жп линията, изграждане на улиците „Войводина могила“ и „Народен герой“ в „Овча купел“, които ще се ползват като обходен маршрут при изграждането на околовръстния път, реконструкция на бул. „Джеймс Баучер“ и трамвайната линия по него, Западната тангента - от бул. „Ломско шосе“ до бул. „Сливница“, и ремонт от бордюр до бордюр на улиците, по които е предвидено да се изгражда ВиК мрежа в следващите години по Оперативна програма „Околна среда“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 89 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 48 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 252 Гласове)
Общо гласували: 389 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Пролет пукна и "цъфна" асфалтът на столичното училище "Найден Гер......

Нацепен, на вълни и не ставащ за игра и спорт е асфалтът в училищния двор на столичното училище 100 "Найден Геров". Прол...

Прочети още keyboard_arrow_right