СОС прие електронно кандидатстване и класиране за първокласници в общинските училища

СОС прие електронно кандидатстване и класиране за първокласници в общинскит

Снимка: Столица.bg

Необходимите документи при кандидатстване ще се осигуряват по служебен път

Столичинят общински съвет одобри въвеждането на новата електронна система за кандидатстване и класиране на първокласниците в общинските училища в София. Така през май родителите вече няма да се редят на опашки, а ще заявяват желанието за училища в Централизираната електронна система на Столична община.

Всъщност кандидатстването за първи клас е надграждане на Електронната система, чрез която досега се кандидатстваше за детска градина и ясли. Проектът бе представен преди 2 дни от зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

Най-ефективното при електронното кандидатстване е, че се клага край на документи на хартиен носител. Те ще се осигуряват по служебен и електронен път. Родители, които са регистрирани в системата при кандидатстване за градина и ясли могат да я ползват със същия профил и за първи клас. Няма промяна при критериите за класиране. 

"Новата система е разработена от работна група, назначена със заповед № СОА21-РД91-453/28.01.2021 г. на кмета на Столична община, в която участваха експерти от дирекция „Образование”, дирекция „Дигитализация, иновации и инвестиции, дирекция “Информационни технологии“ – Направление „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“, експерти от Регионално управление по образованието - София – град, както и директори на столични общински училища. В процеса на своята дейност работната група е взела предвид и становищата на родителски и неправителствени организации", пише още в доклада, който бе приет.

Чрез централизираната електронна система се гарантира равен достъп до качествено образование и приобщаване на всички деца и ученици при максимална ефективност и се надгражда ИСОДЗ и ПГУ с функционалности, реализиращи приема в първи клас в общинските училища, при който водещ критерий в Столична община е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на ученика.

Система е разработен в съответствие с Европейското законодателство – Европейската харта за местно самоуправление.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (9%, 53 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (17%, 98 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 90 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (50%, 286 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 48 Гласове)
Общо гласували: 575 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община стартира процес за адаптиране обслужване за лица ......

Столична община и Столичният общински съвет започнаха процес за адаптиране на административното обслужване за лица с увр...

Прочети още keyboard_arrow_right