СОС прие предложението да има психолози във всички училища и градини в Столична община

СОС прие предложението да има психолози във всички училища и градини в Стол

Снимка: Столица.bg

СОС прие предложението на БСП в учебните заведения да има психолози, логопеди и ресурсни училища във всички училища и детски градини в Столична община. Промяната, одобрена от местния парламент днес, бе направена от Албена Кръстева по доклада за план за дейности по реализация на Стратегията за образование на Столична община за 2021 година.

С това се цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, обясни Кръстева. От общо гласували 56 общински съветници, „За“ бяха 51, против – 5, а въздържали се нямаше.

„Стратегията трябва да бъде съобразена с промяната на условията, в които се обучават децата и тази година - COVID онлайн обучението с което се редуват присъственото. Онлайн обучението нанася физиологични и психологични обучителни затруднения на учениците, което налага един по-задълбочен прочит на написаните в стратегията дейности. Децата се обездвижват, затруднява се комуникацията между тях, ограничават се игрите на открито, което е много съществено за тяхното развитие. Също така има статистика за повишаване на насилието“, аргументира се Кръстева.

Допълнението е направено в мярка 3.26 от плана за действие на Стратегията относно повишаване на грижите и превенцията на здравето сред децата, учениците и работещите в структурите на столичното образование.

Кръстева заяви, че промяната цели във всяко едно училище и детска градина да има на разположение психолози, които да работят с учители, родители и деца, нуждаещи се от помощ за преодоляване на психологичен дискомфорт, породен от онлайн COVID обучението.

"COVID онлайн обучението затруднява комуникацията и терапията с логопеди и ресурсни учители. Призоваваме в списъка, който са изготвили в Дирекция „Образование“ за налични логопеди и психолози в училищата, в които няма, да бъдат осигурени такива специалисти. Също така не е лошо да се проучи и липсата на техническо оборудване и да се обезпечават децата от социално слаби семейства, за да може да се обучават онлайн", добави още Албена Кръстева.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще се сформира ли ново правителство?
 • Да, дясно-център (10%, 49 Гласове)
 • Да, голяма коалиция (18%, 93 Гласове)
 • Не, несъвместими са (16%, 83 Гласове)
 • Не, ще има нови избори (48%, 246 Гласове)
 • Не мога да преценя (8%, 40 Гласове)
Общо гласували: 511 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Зам.-кметът по транспорт и директорът на ЦГМ спориха за трамвайна......

Сериозен спор бе предизвикан на вчерашното заседание на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност в СОС. Ябъл...

Прочети още keyboard_arrow_right