СОС: Призоваваме НС и МС да се придържат стриктно към Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г. за СМакедония

СОС: Призоваваме НС и МС да се придържат стриктно към Рамковата позиция от

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие Декларазия в подкрепа на Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, декларацията, приета от 44-тото Народно събрание и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента.

Ето пълният текст на Декларацията:

Ние, общинските съветници в Столична община, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към изпълнението на Рамковата позиция от 9 октомври 2019 г. относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония, Декларацията, на 44-тото Народно събрание от 10 октомври 2019 г., както и решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при Президент от 10 януари 2022 г.
За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно недопустимо отстъплението от основните постулати, залегнали в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 2 август 2017 г., между Република България и Република Северна Македония.
След десетилетията на насаждана омраза, репресии и гонения над хората с българско самосъзнание; след целенасочената фалшификация на общата ни история; предвид продължаващата антибългарска пропаганда в официалните държавни институции, в образователната система и по медиите в РС Македония, днес България е призвана да заяви и отстоява ясно своята позиция. Водени от вярата, че Европейският съюз се основава на ценностите и принципите на зачитане на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека и добросъседството, ние не можем да затворим очи пред явното им неспазване от страна на Република Северна Македония, особено спрямо хората с българско национално самосъзнание. Въпреки подписването през 2017 г. на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, в страната не само че не са прекратени различните форми на дискриминация и на „говор на омраза“ по отношение на България и на местните граждани с българско самосъзнание, но се констатира и тяхната осезателна интензификация. Властите в Скопие целенасочено блокират всякакъв напредък на работата на Съвместната мултидисциплинарна (историческа) комисия, отказвайки и бламирайки съдържанието и смисъла на термина „обща история“. Целенасочено се осуетяват всякакви общи чествания на общи исторически събития и общи герои, като те продължават да бъдат представяни от официалните институции като ексклузивно македонски, небългарски, а често и антибългарски.
Ето защо ние, общинските съветници от Столичния общински съвет, считаме, че всякаква подкрепа за начало на преговори за членство на РС Македония, без да бъде предварително констатирано изпълнението на всички точки, етапи и условия залегнали в Рамковата позиция на България би била пагубна за българските национални интереси. Незачитането и фалшифицирането на българската идентичност и език на голяма част от населението на географския регион Македония в миналото е крайно неприемливо както за целокупния българският народ, така и за гражданите на София, сред които повече от една трета имат семейни корени на българи от Македония. Незачитането днес на гражданските права от страна на властите в Скопие на повече от 120 хиляди граждани на РС Македония, получили българско гражданство, доказвайки и потвърждавайки българския си произход е противно както на принципите на добросъседството, така и на основните европейски ценности. Човешките права на македонските българи трябва да бъдат спазвани както в миналото, така и днес. Те трябва да бъдат гарантирани и в бъдеще, включително чрез вписването им като държавотворен народ в Конституцията на РС Македония, което да бъде направено преди започване на преговори за членство в ЕС. Никакъв компромис не може и не бива да бъде правен нито с българската история, нито с правата на македонските българи днес.
Уважаеми госпожи и господа народни представители, уважаеми господин министър-председател, уважаеми министри, моментът днес е исторически. Като представители на българския народ, избрани на редовни избори, Ви призоваваме да защитите българския национален интерес в РС Македония, което ще бъде и стратегически принос за стабилността и просперитета на региона и бъдещето на ЕС. Апелираме към Вас за стриктно изпълнение на всички точки, условия и етапи залегнали в Рамковата позиция, декларацията на Народното събрание, решенията на Консултативният съвет по национална сигурност при президента и духа и буквата на Договора за приятелство сътрудничество и добросъседство.
Ние, общинските съветници в Столична община, изразяваме тази позиция, като глас на голяма част от българското общество.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (12%, 113 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (86%, 819 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 15 Гласове)
Общо гласували: 947 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Проверки на ЦГМ установиха: Гратисчиите в градския транспорт в Со......

Между  3 и 7% са гратисчиите в градския транспорт в София. Това съобщи директорът на ЦГМ Димитър Дилчев на днешното...

Прочети още keyboard_arrow_right