СОС решава дали ДКЦ 12 ще има фотоволтаична система на втората си база

СОС решава дали ДКЦ 12 ще има фотоволтаична система на втората си база

Снимка: Freepik.com

Столичният общински съвет ще разгледа на предстоящото си заседание утре – 21 април, предложението ДКЦ 12 ЕООД да закупи и изгради със собствени средства фотоволтаична система и на втората си база. Целта е да се осигури електроенергия за собствени нужди, съобщават от Столична община.

Вносители на доклада са общинските съветници д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев и зам.-кметът Дончо Барбалов.

ДКЦ № 12 се намира в ж.к. "Люлин", разполага с две бази и обслужва живеещите в района. Основната първа база на здравното заведение се намира на ул. "Кореняк" № 17, а втората сграда е на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17.

От 1 юли 2021 г. лечебното заведение е на пазара за електроенергия, чрез Българска независима енергийна борса. За период от 6 месеца, увеличението на цената на ползваната електроенергия достигна 70%. В дългосрочен план прогнозните цени са с 50% увеличение спрямо стойността за електроенергията през м. юни 2021 г.

В търсене на възможности за намаляване на разходите за ток, управителят на ДКЦ № 12 д-р Васил Василев предприе действия за изграждане на собствена фотоволтаична система. На 13 януари т.г., СОС разреши ДКЦ № 12 да инвестира собствени средства в такава система за основната сграда на ул. „Кореняк“ № 17.

През март т.г. в Столична община е получено ново заявление от д-р Василев с искане на разрешение за изграждане на фотоволтаична система и във втората база на лечебното заведение – на бул. „Проф. д-р Александър Станишев“ №17. Като мотив е посочена икономическата изгода от стойността на произведения от фотоволтаичните панели ток, който ще се използва за нуждите на лечебното заведение, а излишната енергия ще се отдава в мрежата. Според вноситеилте инвестицията ще се върне във времето като спестени средства от бъдещите сметките за ток.

Фотоволтаичната система би дала и допълнителна сигурност при евентуални бъдещи увеличения на цената на електроенергията. Дружеството има възможност да закупи материали и оборудване на стойност до 50 000 лева, без ДДС. Към заявлението на управителя на ДКЦ 12 са приложени различни оферти, като в цената са включени развитие и управление на проекта, инсталиране и въвеждане в експлоатация.

Предложението е подкрепено от Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 148 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 967 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1136 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС с поредна стъпка за засилване на контрола върху общинските др......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно с общински съветници, внася четири доклада за повишава...

Прочети още keyboard_arrow_right