СОС решава за изграждането на паркинги с публично-частни инвестиции

СОС решава за изграждането на паркинги с публично-частни инвестиции

Снимка: Столица.bg

На предстоящото заседание на СОС този четвъртък ще се разглеза Програма за изграждане на паркинги за обществено ползване с частни инвестиции. Тя е подготвена от съветници от ГЕРБ и „Патриоти за София“.
 
Програмата предвижда за общински терени, на които може да се изграждат само паркинги, да бъде учредено срочно право на строеж срещу задължение инвеститорът да построи обществен паркинг по одобрен от общината проек.
 
Сред записаните задължения е и да го управлява за определен срок (до 30 години) като паркинг и да го предоставя за ползване на гражданите, като възвръща инвестицията си от таксите и поеме риска от загуби. След изтичане на срочното право на строеж, паркингите ще станат общинска собственост и ще се стопанисват от ЦГМ.
 
Изрично е посочено, че е възможно единствено строителство на паркинги в общински имоти, но не и тяхната продажба. Инвеститорите ще бъдат избирани след публично оповестен конкурс. Столичен общински съвет ще одобрява за всеки конкретен имот условията за конкурса – в минимална площ за общинските паркинги, брой паркоместа, изисквания към инвеститорите, срок за изграждане, обезщетения и др., като тези инвеститори, които предлагат повече паркоместа с проекта си и по-кратък срок за правото на строеж, ще получават повече точки при класирането.
 
В програмата е записано, че за всяко предложение за паркинг ще се провежда обсъждане с живеещите в района граждани, чието мнение ще бъде решаващо за това дали да се стартира процедура. Вносителите посочват, че при драстичен спад на общинските приходи заради КОВИД 19, средствата от публично-частните партньорства трябва да бъдат насочвани към дейности, за които няма кой друг да се грижи, освен общината – ремонти на улици, тротоари, социални дейности, градски транспорт, здравеопазване и др.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев за Бюджет 2021: В Капиталовата програма се преповтаря......

Проектът за Бюджет 2021 г. на Столична община беше представен от кмета на София Йорданка Фандъкова преди седмица. Основн...

Прочети още keyboard_arrow_right