СОС решава за обновяването на историческата част на Борисовата градина (СНИМКИ)

photo_library
 • СОС решава за обновяването на историческата част на Борисовата градина

  Снимка: Столица.bg

 • СОС решава за обновяването на историческата част на Борисовата градина

  Снимка: Фейсбук

Надявам се все пак политическата деструктивност да отстъпи пред разума и прагматизма, написа председателят Елен Герджиков в социалната мрежа

Столичният общински съвет ще гласува днес за кандиданстване на Столична община с проект за цялостно обновяване на Борисовата градина - историческа част. Докладът е внесен от зам.-кмета по екология Десислава Билева и зам.-кмета по оперативните програми и туризъм Ирина Савина.

Миналата седмица проектът бе представен пред журналисти и целта е да се възвърне визията и блясъка на тази част от Борисовата градина от 1934 г. Одобрението на доклада от общинските съветници означава, че реконструкцията ще се финнасира с европейски средства.

Обсъждането в комисиите на СОС предизвика продължителни дискусии. Очаква се днес, на сесията, да продължат споровете, дали да се приеме докладът и реализира проектът или не. За това предупреждава председателят на СОС Елен Герджиков в социалната мрежа.

"Проектът цели възстановяване и не предвижда никакво допълнително застрояване, както и премахване на растителност. Напротив – предвидено е засаждане на над 60 дървета и множество други растения, които ще образуват зелен пояс и ще шумоизолират парка от бул. “Цариградско шосе”. За съжаление дебатите в комисиите на СОС показват, че не всички политически групи желаят това да се случи. Надявам се все пак политическата деструктивност да отстъпи пред разума и прагматизма", написа в социалната мрежа председателят на СОС Елен Герджиков.

Стойността е над 10 млн. лв., като 9 млн. лв. са по ОП „Региони в растеж“ и 1,3 млн. лева собствени средства на общината, за да се ремонтират алеите в зоната между "Цариградско шосе", бул. "Пейо Яворов", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Драган Цанков".

В проекта е предвидено и ремонт на обществената тоалетна при Маймунарника,  нова ВиК система, допълнително осветление и още 129 камери за разширяване на видеонаблюдението в най-големия парк в София. Ще се възстанови художествена украса, ще се реновира езерото с лилиите, както и всички чешмички, в тази част на парка, ще се ремонтират и ще заработят.

От 10 часа днес започва сесията на СОС и ще се излъчва онлайн.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 113 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 433 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right