СОС реши: Столична община да даде заем от 3,5 млн. лв. за Западен парк

СОС реши: Столична община да даде заем от 3,5 млн. лв. за Западен парк

Снимка: Столица.bg

Реконструкцията трябва да приключи до 30 ноември т. г., Административен съд отмени едната финансовата корекция, втората е в съдебна процедура

Столичен общински съвет прие доклада за заемообразно отпускане на средства,3,5 млн. лв., от бюджета на Столична община за разплащане на разходи по договор за безвъзмездна финансова помощ №BG16RFOP001-1.001-003-С03 между Столична община и МРРБ.  След като докладът, внесен от зам.-кмета по екология Десислава Билева, бе одобрен от финансова комисия, днес СОС прие решението с 32 гласа "за", 15 "против" и 10 "въздържали" се от общо 57 гласували.

Близо два часа продължи дискусията около ремонта, проблемите, поректиране, изпълнение, сторително монтажни работи, етапи, обекти и подобекти и завършването на одисеята "Западен парк". Преди да одобрят доклада общинските съветници гласуваха две процедурни предложение и едно за промяна на поректа за решение, но въпреки това, след 2 часа дискусия, докладът бе приет на сесията на СОС.

Според взетото решение Столична община ще даде временен безлихвен заем от 3,5 млн. лв. от бюджета на Столична община, който е за разплащане на разходи за проекта "Възстановяване на Западен парк - представителна част", финансиран по ОП "Региони в растеж".

Ремонтът на Западен парк е на финалната права

Срокът за възстановяване на заема е след като Управителния орган на оперативната програма - МРРБ, одобри исканията за плащане от страна на Столична община. След верифициране на сумите, същите да се възстановят по бюджета на Столична община, се посочва в доклада.

Общински съветници припомниха, че това е доста рисково, защото ремонтът на парка продължава трета година и се съмняват, че ще приключи до края на годината. Съпътващите проблеми бяха причина за напускането на зам.-кмета по екология Йоана Христова. Всъщност настоящият зам.-кмет Десислава Билева получи ужасно наследство, но пък се опитва да спаси проекта и европейското финансиране. "Билева наследи бакиите на Христова", каза общинският съветник Марта Георгиева.

Преди месец Управляващия орган на оперитавната програма "Региони в растеж" - МРРБ, наложи финансови корекции на проекта в размер на 2,5 млн. лв. Столична община ги обжалва и Административният съд отмени първата, която беше в размер на 5% от стойността - 500 000 лв. и тя, разбира се е отменена и от Управляващия орган. В съдебна процедура е и втората финансова корекция за 20%.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right